~you are my bestest buddies~

DIY : Guestbook Wedding

Assalamualaikum and Hello Readers.

Pejam celik, pejam celik aku ada lebih kurang 2 minggu lagi nak jadi isteri orang. Walimah pon semakin hampir. Tapi kenapa belum berdegup kencang jantung ni? Mungkin sebab aku sibukkan diri dengan persiapan sampai tak sempat nak rasa jantung berdegup kencang kot? Hahaha =D

Memandangkan I am very cheapskate, so almost everything aku akan buat sendiri without pay more. Like my guestbook! Buku tetamu ni kalau nak ikutkan bukanlah sesuatu yang wajib dalam majlis perkahwinan, tetapi bagi aku ini penting buat tetamu yang nak dedikasikan ucapan dan doa buat aku dan Faiz. Macam dulu, aku pernah pergi ke majlis perkahwinan terlalu awal sebelum ketibaan pengantin sebab aku perlu pulang awal untuk menghadiri ke walimah seterusnya. Aku pon dedikasikan ucapan dan doa aku buat pasangan pengantin itu di dalam guestbook mereka. Nahhh, itulah gunanya guestbook. 

So barang-barang keperluan semuanya aku beli di Kedai Bunga Reben Jalan TAR. Dah situ je murah. Kenapa perlu membazir kan? Rencah-rencahnya adalah kain felt, gam UHU, gunting, benang, jarum, manik, cute alphabets and last but not least buku guestbook yang dibeli di kedai alat tulis. Pastikan ruangan dalam buku tersebut plain color without any lines or dots okay? =)




Semua kos membuat guestbook ini adalah di bawah RM30. Jimat bukan? Ada tu aku jumpa orang buat bisness jual guestbook sampai beratus-ratus. Pehhh! Tak mampu aku. Nak buat semua ni tak ambil masa yang lama. Lebih kurang 3-4 jam sahaja. Bergantunglah tahap kerajinan korang. Yang lama nak buat guestbook aku adalah menjahit manik di sekeliling nama Ezma & Faiz. Uishh, berkematu muntot aku nak menjahit manik-manik ni. Tapi aku memang dah diajar oleh Puan Emak untuk menjahit manik. So, aku dah pandai sikit-sikit lah. 



Haaa.. tengok ni. Nama Faiz sebagai percubaan pertama untuk aku jahit manik. Ye la... Aku takut kalau tak cukup manik. Ada tinggi dan rendah kedudukan manik kayu ni. Hahaha =D Tapi hasilnya pada aku cukup memuaskan. Jadi you olls jahitlah kemas-kemas dan cantik-cantik. Sebab buku ni aku nak simpan sampai bila-bila. Nanti aku nak tunjuk kat cucu aku, "Ni lah buku tetamu opah masa opah kahwin dengan Atuk kau! Agaknya zaman kau nanti, tulis guestbook pada Ipad barangkali."



Gigih jugak lah aku potong bentuk hati tu. My tips, kalau nak buat apa-apa bentuk pada kain felt, better you bentukkan pada kotak atau kertas keras terlebih dahulu. Then, baru tekapkan pada kain felt. Kalau terus buat pada kain felt nanti tak jadi bentuk hati pulak. Takut jadi bentuk jantung. Hahahaha =D 

Inilah hasil kerja pertama aku menggunakan kain felt. Aku memang tak pernah la nak berhasil seni dengan kain ni selain tengok orang je buat cantik-cantik. So nanti jangan ada yang order buku tetamu pada aku ye. Den takdo maso nak buek! Ekau buek la sendiri yo.

Sekian sajo entri pendek guestbook den tanpo cara membuat eh. Ekau buek la sendiri pandai-pandai yo. Ekau kan lobih kretip dari jari jemari den. =P




p/s: Sapo gentel-gentel manik kayu kat buku den 
sampai tecabot, den sumpah jari dio jadi biskot cip cekelat.

13 comments:

  1. diy sendiri lagi best dan murah..
    skrg pun busy meng-diy jugak.

    ReplyDelete
  2. DIY SENDIRI PUAS HATI KAN...EH AKAK DAPAT X TULIS DLM BUKU TU ERK..HUHU

    ReplyDelete
  3. bgus2...jimat ckit duit...byk lg bnda nk beli

    ReplyDelete
  4. wah..bagus2...buat diy ni jimat kalo pandai buat :)
    just kena gune tenaga lebih skit la...

    buat sendiri puas ati :)

    ReplyDelete
  5. nice day :)
    Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
    pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
    Jadilah seperti yang kamu inginkan,
    karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
    dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
    yang ingin kamu lakukan

    http://www.nolimitadventure.com/

    ReplyDelete
  6. nice day :)
    Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
    pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
    Jadilah seperti yang kamu inginkan,
    karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
    dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
    yang ingin kamu lakukan

    http://www.nolimitadventure.com/

    ReplyDelete
  7. kreatip la.. tak saba nak conteng.. hhehe

    ReplyDelete
  8. thanks everyone yang sudi komen. alhamdulillah, hampir habis helaian buku ni..semua orang sign kat sini.. cadangan saya, diy sahaja.. tak perlu bazir2 duit nak beli itu dan ini.. =D

    ReplyDelete
  9. If you want to obtain much from this post then you have to apply these methods to your won webpage.


    Feel free to visit my web site ... hier klicken

    ReplyDelete
  10. My partner and I absolutely love your blog and find nearly
    all of your post's to be just what I'm looking for.

    can you offer guest writers to write content available for you?

    I wouldn't mind writing a post or elaborating on most of the subjects you write related to here. Again, awesome web log!

    My web blog; ostermann

    ReplyDelete

Berbudi bahasalah dalam berbicara. Budi bahasa bukankah budaya kita?