~you are my bestest buddies~

Tak perlu pergi Jepun atau Perancis jauh-jauh tuuu! Dalam Malaysia pon ada jugak taw! :P

Assalamualaikum and Hello Readers! :)

Minggu lepas sepanjang cuti Raya Cina, memang heaven giler la! Kerja aku asek berjalan menghabiskan duit walaupun takde duit hakikatnya. Hahaha.. :D Dapat pergi gathering blogger walaupun bila balik rumah kene ganggu dengan ANON. Oke, sudah! Taknak lagi cerita pasal dia. Aku sendiri maafkan manusia tu walaupun dia takde pon mintak maaf kat aku. Hmmm.... Then, pergi Bukit Tinggi dengan IncikFAIZ. Next, bergathering-gathering dengan all my families eat McD. Memang havoc! :)


ini aje kasut and beg yang paling aku selesa dan suka untuk ke mana-mana


So, aku nak jugak abadikan cerita aku ke Bukit Tinggi ni dalam blog kesayangan aku ni. Dulu aku pernah pergi dengan family 3 bijik kereta. Tapi kitorang patah balik sebab satu kepala nak masuk Bukit Tinggi tu jer RM10. Dalam kereta yang aku naik ade 5 orang. Belum masuk lagi dengan budak-budak kecik yang berderet-deret kat kereta belakang. Mahu tak beratos-ratos hengget duit melayang-layang. So, kali ni aku tak lepaskan peluang untuk pergi sendiri dengan IncikFAIZ nie. Yeay! :D



Memandangkan minyak pon dah naik harga, nak masuk Bukit Tinggi ni pon naik jugak harga tiket dia. RM12 per person! Adesss...!! Nak pergi Bukit Tinggi ni jer dah bersimpang siur jalannya. Macam jalan kat Bukit Putus Negeri Sembilan dolu-dolu. Perut aku dah la kosong. Macam nak muntah aku masa tu. Haha.. :D Bukit Tinggi ni ada 2 tempat menarik. First place yang aku lawat adalah di Japanese Tea House. Second one is Colmar Tropicale French House.



Nak naik bukit ke Japanese Tea House tu memang tinggi betul darjah kecerunannya. Lenguh-lenguh kaki aku nak naik kat atas tu. Dah lah pakai heels. Adoiii... Siryesly, baru tahu tempat ni macam mana. Tu laaaa Ezma! Lain kali buat la research sikit pasal tempat yang nak di kunjung ni. Kalau tahu dari awal, aku pakai selipar jepun je. Haha.. :D



Wahh, IncikFAIZ pon nak jugak amik gambar. Penat sudah dia. Drive jauh-jauh. Kena angkut semua beg, payung sebab takut hujan and camera stand aku. Dalam beg tu ada botol air dan makanan. Hehe.. :D Denda cikit sebab tak cakap pon tempat ni berbukit-bukit. Sakit dah kaki nie. Haha.. Takdelah denda. Melampau tak aku......... :P



Dalam Japanese Tea House ni ada banyak jugak la tempat best untuk photoshoot. Siryesly best giler. Cuma aku dah tak larat nak jalan jauh-jauh lagi sebab macam nak tercabut lutut ni. Amik pics sikit-sikit boleh la. Sekadar buat syarat. Hehehe.. :D Tapi takdelah nak tepek semua kat sini. Ni pon dah kira banyak la nie... :D


tingkap rumah zaman Jepun dulu-dulu macam ni eh??


sssshhhhhhhhh!!!



Dalam ni kita boleh sewa kimono. Boleh lah nak feeling-feeling Jepun kat sini. Tak payah dah nak pergi Jepun nun jauh tuuu.. Tapi satu baju RM20. Tu baru untuk aku. Yang IncikFAIZ mestilah nak jugak. Aishhh.... Tak payahlah. Jimat duit. Amik je la gambar kat rumah Jepun nie. Berangan jer la kau puas-puas kat situ Ezma oiii... Huhuhuhu.... :)))



Haaaa... Masa nak turun balik ke tempat letak kereta, memang curam giler jalan tu. Nak taknak, aku kene tanggalkan kasut ni. Boleh rosak kasut murah aku ni kalau aku tak campak kasut tuh. Aih, berkaki ayam la pulak. Batu-batu tu sejuk jer. Tapi sakit jugak la terpijak batu-batu kecil tu kan... Uwaaaaa.... :(((



Hahhaa... Sekali lagi berlaku kejam dengan IncikFAIZ. He was lending me his shoes. Yeaaahhhhaaa!!!! Yeay!!Yeay!! Dia pulak berkaki ayam. Haha.. :D Aku kijam betul kan. Thank you awak. Walaupun saiz kasut awak besar, saya bantai jugak pakai kasut nie. Hahaha... :D Thank you yerpp!! :))


chak!! photogedik depan cermin cembung! aku nampak gemok lah! adesssss....



Next place, ke Colmar Tropicale French House. Pemandangan di sini memang cantik! Terdapat kawasan kediaman orang-orang Perancis. Struktur bangunan di situ sangat klasik. Macam real gile ade kat oversea kononnya. Look at the front gate. Jambatan atas tasik macam dalam cerita-cerita orang putih. Syok weh! Jakun abes la si Ezma nie. :)))


macam mana nak sebut ayat kat jam besar tu?? :P aku tak amik French masa kat sekolah dulu.





kalau ada kuda kat depan tu, aku bantai naik jer bawak lari balik rumah. hahaha.. :D



Ada 4 ekor angsa kat tasik ni. 2 ekor warna putih. 2 ekor lagi warna hitam. Aku mane lah pernah ada peluang nak tengok angsa dekat-dekat. Tapi gatal nak beranikan diri nak sentuh angsa tu. Kang dia geget tangan ko Ezma. Aihhh... Kurang mas kahwin aku nanti. Hahahha... :D



Hari tu panas gila. Aku pulak sengal habis pergi tertinggalkan payung kat Japanese Tea House tu. Vunguksss!! Ada rasa macam nak terjun kat kolam air pancut ni pon ado. Tapi kang kene saman pulak. Huhu.... Okelah, jom balik. Dah penat dah ni. Lapar pon ada. Makan kat KL je la. Sini mahal gila makanan dia. Macam kat Genting jugak. Aku ni student jer. Kene lah berjimat-jimat sikit.



Oke, sebelum balik jom amik gambar sama-sama. Ingat kamera kecik dulu je boleh buat macam ni. DSLR pon boleh. Menggeletar tangan aku pegang sebelah jer. IncikFAIZ, awak tolonglah pegang sekali. Adessss.... Auchakk!! Bye-bye semua. Sesiapa yang pernah pergi, kamu sangat beruntung lah. Kepada yang belum lagi, pergilah ke sana ya. Banyak lagi tempat menarik di Malaysia ni yang masih belum sempat aku terokai. So, Cuti-cuti Malaysiaaaaaaaaaa!!!!!! Pesanan daripada Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan Malaysia. (^___^)v





p/s: err, aku ade bakat
jadi Menteri Pelancongan tak?? :P



81 comments:

  1. wah2..bkn main lg ekau berjalan yo..
    sronok bebenor den tengok hah.:p

    ReplyDelete
  2. waaa..tak pena pegi lagi nie...
    cantik lar gmbr2 awak..org nye pun sweet =)

    ReplyDelete
  3. muaha incik faiz itu amat le jentelmen

    ReplyDelete
  4. woaaa!! best ny! xprnah tau lax kt kota tnggi ade tmpat mcm ni.. tmpat jepun tu xbest sgt sbb smple je.. yg best kat tmpat perancis tu! sgt lawa.. jeles ny!! nk pg jgax.. mesti best gile kn pg sne.. aww~!! jeles!

    okay stop!jemput singgah sini ANASAURUS :)

    ReplyDelete
  5. wahh.. canteklah.. teringin pulak nk g.. hee :)

    ReplyDelete
  6. Huh..bila entah nak sampai tempat ni..asik tengok kt TB je...

    BTW, cun gak eh payung ezma...

    daun belakang faiz tu pun kacak jugak

    LOL

    ReplyDelete
  7. teringin sangat2 nak gi kat tempat ni. Tapi tak tahu la bila akan sampai ke Bukit Tinggi tu. Uwaaa~

    Btw, Cik Ezmaliza, cik Yana suka la dress cik Ezmaliza pakai. Comel :)

    ReplyDelete
  8. u mmg kejam ezma..buli si faiz ea..hahaha nie klo faiz baca nie msti die suka..sbb de org backup die..tp x backup ezma..bluueekk!! haha
    walau pe2 pn..wah sgt seronok tngok korg g bercuti n jln2..mentang2 lah akk xblik,dok kt perlis je..hukhuk sedey=((
    xpe..next time bwk akk lak k g sane=))

    ReplyDelete
  9. BEST NYEH!!!!!!!!!!! nk gie ugak.. wowowowow

    ReplyDelete
  10. salam

    jeleznyer tengok die dating kat bukit tinggi
    sya tak penah sampai c2 lagik lah ezma
    mahu pergi bersama encik faiz jugak
    lah :))))


    btw, nice dress and nice pics :)

    ReplyDelete
  11. waaaa...
    dh pergi dh dia..
    plan bulan 8/9 br nk g..

    ReplyDelete
  12. wah...bestnye die g jejln..hehee..
    cantik tempat kat ctu.. :D

    ReplyDelete
  13. @Mohd Effendi

    haha..ekau jgn jelos yoo..nanti den ajak ekau lak pegi.. :D

    ReplyDelete
  14. @Daniela

    thank u yer.btw, pergila..jgn lupe bawak kmera.. :))

    ReplyDelete
  15. @JIJI YU

    jentelman???haha..ye ke??terima kasih :PP

    ReplyDelete
  16. @Farhana Jafri

    haha..ni bukan kota tggi dear..tapi bukit tggi...huhuuhu... :)) kalo pegi jgn lupe bawak kamera,, :))

    ReplyDelete
  17. @tomatokering :)

    pergi la dear..best jugak!! jgn lupe bawak kamera taw.. hehehe.. :D

    ReplyDelete
  18. @The Sharkox

    haha..ni kes xnk puji org la nie..oke2..saye bagi pihak payung dan daun ucap thank u..haha :D

    ReplyDelete
  19. @Cik Yana

    hehe..thank u cik yana..ezma beli kat pasar malam je pon..ngeeee... :D

    ReplyDelete
  20. @~nenyoreo~

    hahaha...tggu i kaye ok? mesti i belanje sume org gi sane..elehhhh...bekap la faiz tu...bweekkk... :))))

    ReplyDelete
  21. @khaizarien

    hehe..best kan zarien...mesti penah pegi jugak nieee... :D

    ReplyDelete
  22. @Enchaoz

    hehe..cik ecah kalo nak gi jgn lupe bawak kamera... :))

    ReplyDelete
  23. @Syariniey Amran

    sya!! haha..nanti pergi la dgn encik faiz dye pulak..haha.. :D pics ni xdela professional mcm sya...hehehe.. :D

    ReplyDelete
  24. @y u y u Z u l a i k h a

    amboi2..pics dye cantik2 tak nak cakap pulak yuyu nieeeee...... :))

    ReplyDelete
  25. @:: noremy bte rahmat ::

    best taw..nanti jgn lupe amik gambar byk2 taw.. :))

    ReplyDelete
  26. @shark


    ouh..ade plan gak ke shark??best taw tempat nie..jgn lupe bawak makanan dari uma and kamera... hehee.. :D

    ReplyDelete
  27. @FizA

    best tempat ni fiza...pergila...tak rugi pon syg.. :)

    ReplyDelete
  28. hehehe... sampai mintak kasut kat enfaiz yer... bagus2.. leh wat calon suami tu dear! ngeee....

    btw, I lovess all your picture dear! santekkkk sangat... santekk cam ezma gak! :D

    ReplyDelete
  29. best gile bersiar-siar . hehe . tadi ingatkan kena kurung sebab apa . haha

    ReplyDelete
  30. @tulus sweet

    hoho..lupe nak bgtau lorr..bukit tinggi kat sempadan pahang cyg..kl-phg.. :) dari kl dalam 45 minit nak masuk kwsn bukit tggi.. :)

    ReplyDelete
  31. @NeenaAnuar


    aaaahhh...kak neena yg gojes boleh puji ezma mcm tu..alaa..malu la cmni..hik3... :PP

    ReplyDelete
  32. @sYafIk-wAy

    haha..kurung ape syafik??haha..tu umah jepun la..hehe..

    ReplyDelete
  33. alahai...cmey nye cik ezma itew nie ye...huhuhu

    klaka h=gak ezma nie ye...huhuhu

    ReplyDelete
  34. uhh..jeles jugak..pasal tak pernah pergi..selalu gak berangan nak ke sana dgn bf..tapi tak nah de peluang..(eh..lenkali bawak selipar jepun satu...kikikiki..)

    ReplyDelete
  35. comellah ezma!^_^

    macam best je tempat tuh..one day nak pergi jugak la..boleh feeling2 macam p jepun dengan perancis..kui3..

    ReplyDelete
  36. waa~bestnye bukit tinggi!!nk pegii! -.-

    ReplyDelete
  37. waaaaahhhhh bestnya bestnya bestnya.. sgt jeles dpt p sana sobs sobs =_='

    ReplyDelete
  38. cantiknyaaaaa..
    i tak penah pg lagi..
    one day nk pg gak lah :)

    ReplyDelete
  39. sayang..boley jer awk nk jd menteri pelancongan...nnti abg suggest kat pm..hahaha xderla gurau jer.. payung kite trtnigal kat uma jepun..cian la awk dok maen ngah panas..

    ReplyDelete
  40. syok nye jln2..dgn org tersyg lgik..ehe..teringin nk jln2 mcm nie..bile la kan..lps kawen la kot..msing2 bz jer..

    ReplyDelete
  41. @roxybelleiyramethyst

    haha..kelakar ke kite??xdela..mcm wat lawak bodoh je ezma nie..hehehe.. :D

    ReplyDelete
  42. bestnya..kena pergi gaklah. tapi dah jadi 3 org. budak kecik bayar gak ke? :)

    ReplyDelete
  43. Giler best tempat tu..
    Betullah, dah macam kat oversea kan?
    Padahal kat Malaysia je pun..
    Hahahaha..


    Latest entry : Lagi Sambungan 5 Masalah Cinta Terhangat

    ReplyDelete
  44. kalo nk gie nanti pinjam kamera ezma la, pastu angkut ezma skali, jd photographer :P

    ReplyDelete
  45. nice pic.nanti nak gi jgk laa tmpat tuh..:) hehe~

    ReplyDelete
  46. Wahh..nak pergi jugakla..xpenah jejak kaki kat sane walaupon dlm Malaysia..cian kan sayee..wuwuwu :p

    ReplyDelete
  47. aku ingat incik faiz tu faiz mohamed nor
    berdebar aku
    wakakakaka

    ReplyDelete
  48. @mizzura

    hehhehe..kak mizzura xpegi sini pon dah bjalan jauh dah kan??hehe...ezma lg jeles dgn akk..hehehe... :D

    ReplyDelete
  49. @♥CIK SHA♥

    yup kak! mmg best!! xrugi la ezma pegi..hehehe... :D

    ReplyDelete
  50. @EmanCloud

    nak jeles??bolehhh..ape salahnye...hahaha... :D

    ReplyDelete
  51. @Misz-sakura

    yee..sile pegi beramai2..mmg best la..hehehe... :)))

    ReplyDelete
  52. @Amirrah Zawani

    oo..mirra xpenah gi lagi ye??xpe2..pasni gi taw..best sgt! :))

    ReplyDelete
  53. @myfitri [dot] com

    alaaaa....topup rm30 bole..hehehhee... :D mahal cikit jerrr...

    ReplyDelete
  54. @niesz

    hehhee..xpe2..insyaALLAH, ade mase boleh pegi lagi kan?? :P

    ReplyDelete
  55. @Wan Perlis

    yup! mmg bestt...pergilah bercuti... :))

    ReplyDelete
  56. @laskar rainbow

    amboi3....wanie niiii....hehehhee... :))))))))

    ReplyDelete
  57. @ayu@sweetlilcraft

    ermm..ezma xpasti budak kecik kene bayar ke x..hehe..sbb xbwk budak kecik pon arituu..ngeeee... :D

    ReplyDelete
  58. @d_tieah

    yup! btol...mmg nmpk mcm kat oversea taw nie..hehehe... :D

    ReplyDelete
  59. @Enchaoz

    hahaha....cik ecah nieee...hahahaa...boleh2...ape salahnyeeeeee......... :)))))))

    ReplyDelete
  60. @myravea

    hahahah...ezma pon baru 1st time dtg situ sygg... :P

    ReplyDelete
  61. @Nobita Sensei

    dahhh itu yg den sukoo...hahahhhaa.... :D

    ReplyDelete
  62. @Ery Farieha

    aishhh...jgn cari pasal eryyy...kang aku kene lepuk lak...hahahha.... :D

    ReplyDelete
  63. Suka info ni..Thanks. At least, now i dh tau mana nak bawak anak2 g mana cuti sekolah nnt. I like your pics..cantiklah.

    ReplyDelete
  64. @norehan

    same2 sista...no problem :)hehehe...anyway, tempat ni pergi awal baru berbaloi-baloi tawww :D

    ReplyDelete

Berbudi bahasalah dalam berbicara. Budi bahasa bukankah budaya kita?