~you are my bestest buddies~

A Great Day in Universal Studios Singapore - Part 2

Assalamualaikum and Hello Readers! :)


Sebelum anda baca entry ini, dah setel ke baca entry Part 1 di SINI? Kalau belum, anda wajib baca yang tu dulu sebelum baca entry yang ini. Amik kau! Jatuh ke hukum WAJIB tuuuu!! Diharapkan entry ini mendapat kesinambungannya dari Part 1 la ye =)


dah beli benda ni, jangan buang ye. simpan buat perhiasan dalam almari rumah.

Haaa!! Nampak tak kepala Transformers kat botol air ni? Now, kami sudah masuk ke Sci-Fi City area. Botol air tu saja dah $28 bersamaan dengan RM68.48! Gila adik-beradik aku beli sampai 2 botol. Yang kerja aku ni pulak asyik dok mengira dan meng-convert duit Singapore ke duit Malaysia. Kalau aku, memang jangan haraplah aku nak beli! Sebab aku memang takde duit wehhhh... Sedih kan? T__T Eh, tapi kan, walaupun $28, kita boleh refill air tu berapa banyak kali dengan harga $2 setiap kali refill di mana-mana stalls di USS.


kalau Transformer tu betul-betul hidup, mesti dia dah lambung-lambung aku yang cinonet nih!



Antara game banyak-banyak kat USS tu, paling tergempak sekali (ayat penguat terlampau) adalah Transformer The Ride 3D! Seriously, aku hampir nak fed up bila beratur lebih dari sejam untuk game. Punyalah lama aku tunggu sampai selamba badak je aku bersila atas lantai sebab dah penat sangat dah beratur lama-lama. Game-game kat sini tak sama ghupe dia dengan Genting. Kalau manusia beratur panjang-panjang at least kita boleh nampak dari luar dan boleh bajet berapa lama nak sampai turn kita. Tapi untuk semua game ni, bila beratur, mula-mula nampak macam sikit je orang. Tapi makin ke depan, eh berapa banyak bilik nak ke terjah ni? So, before masuk mana-mana game, dia akan tulis pada skrin on how many people is queue up right now and how much time you must wait until your turn.


bila dah lama sangat beratur, makinlah banyak gambar akan diambil. buat habis shutter speed aje. =,="



Tak rugi kami beratur lebih sejam untuk Transformer The Ride ni. Sumpah seriously memang best gila nak matik! (sekali lagi ayat penguat terlampau telah digunakan) Kali ini Emak aku boleh naik sebab takde adegan terguling-guling macam roller-coaster. Kita akan naik 12 orang satu kereta then akan berjalan dalam satu chamber ke satu chamber. Satu skrin akan ditayangkan seperti adegan Transformer sedang berlawan dengan musuhnya! Real gila weh! Kereta yang kitorang naik tu sebenarnya tak berjalan pon. Cuma bergerak gila-gila real just like we are moving on together with the Bumble Bee! Aku rasa macam diterbangkan melayang-layang dek robot-robot! Bila Transformer jatuh, kita pon akan rasa macam jatuh jugak! Bila ada something yang terbakar, serta merta asap keluar depan mata aku dan muka aku rasa bahang panas sebab real macam terbakar! Eh, banyak lagi lah kalau aku nak cerita sampai habis! From 10, I give you 8. Where's the other 2 points? Just becoz I had to wait for you with a longgggg period of time!


These awards are belongs to you! Siap ada jual macam-macam award lagi tu! Banyak duit, silalah beli.


too many antique cars over there!


mulut aku cakap, "hey!"


this is rare! adik aku pon kaki melompat jugak laaa!! :P



USS ni tersangat la besar! Kalau salah seorang lost, matilah nak cari balik. Dah la line Celcom tak dapat kat sana. So, kene pakai line Singapore. Tapi kat handphone aku, tak naik pulak line Celltel Singapore ni. Pernah sekali terpisah sekejap dek kerana sorang sana, sorang sini sibuk duk amik gambar. Pusing belakang, Emak dah hilang! Tinggal aku dengan adik aku aje. Macam nak nanges pon ada.... Jadi, don't worry. Map dan signboard disediakan. Arhhh, don't worry la sangat tapi rasa nak nanges jugak!


ehem! cuba tengok jari M&M tu buat 'peace'. comel gile! hahahaha =D

Ok, pagi-pagi muka cantik berseri dengan berbedak tebal. Sampai Maghrib, muka semua berminyak dah boleh goreng telur dah! Terjumpa pulak, maskot M&M kat Candilicious World. Memang full of candy babe! Pokok-pokok semua candy! Hahaha =D By the way, aku rasa maskot ni jantan sebab dia peluk aku. Kalau kat adik, dia tak peluk pon. Kehkehkeh.. =D Gatai taw! Suka ambik kesempatan! =)


rupa globe USS di waktu malam. malam-malam pon ramai orang lagi? ye la..casino bukak malam-malam taw!


dah! jom balik! tidur jap sementara tunggu bas balik ke kastam!


dalam bas, tidur lagi tu! urgh, yang lain tu semua tu nampak benor nipunye! keh3... :P


turun dari bas. mamai sangat! check out di kastam pon leceh jugak! grr!
kerja aku hari tu asyik beratur berjam-jam aje! =(



TIPS DAN INFO MENGENAI UNIVERSAL STUDIOS SINGAPORE:

1# Buat passport seawal mungkin. Aku hampir mengambil risiko untuk tidak join family aku ke Singapore sebab satu hari sebelum ke USS baru nak buat passport. Buatnya Jabatan Imegresen offline, memang tak ke USS lah aku! :P

2# If possible, jangan pergi ke USS sewaktu weekend. Ramai gila orang! Buang masa anda untuk beratur lama-lama aje nanti. Plus, jalan nak masuk Singapore pon sesak gila hujung minggu.

3# Kalau dah masuk Singapore, jangan sesekali buang sampah merata-rata kalau taknak kene saman. Eh, Malaysia patut buat macam ni lah!

4# Kalau anda memilih untuk menaiki bas, kuatkan tahap kesabaran anda untuk tunggu bas sampai ke stesen. Don't you ever to choose to take any cab because it is tooooo expensive!!

5# Pakailah pakaian yang selesa untuk anda bersantai. Yang perempuan, usahlah gatal-gatal nak pakai skirt ke hape ke. Sebabnya kau akan patah balik keluar dari barisan sewaktu hendak main roller-coaster! Haha =D Girls, please wear flat shoes ok? And ditegaskan di sini, tak usah nak pakai shawls ala-ala Hana Tajima yang mana confirm melayang kalau naik roller coaster.

6# Kalau percutian anda adalah jenis percutian bajet, lebih baik bawak makanan sendiri dari luar. Bawaklah air mineral banyak-banyak rather than you have to spent on Transformer Bottles Drinking. Hahaha =D

7# Masa aku pergi USS, petang tu hujan. So, rasa menyesal tak bawak payung lipat dalam bonet kereta. =( Ada jual raincoat but with the price of $2 =) Membazir. Last-last, kami redah je hujan untuk jalan-jalan.

8# Dulu orang kata kat USS takde surau. Tapi masa aku pergi, surau sudah ada. Siap ada aircond lagi. Cuma saiznya yang agak kecil membuatkan anda terpaksa tunggu giliran untuk solat. Lokasinya agak terpencil. So, rajinkan mulut untuk bertanya, "Err, excuse me! Where is the prayer room?"

9# Untuk anda yang rajin menggalas beg ke sana sini, mohon sediakan coins untuk disimpan di locker room. Diingatkan sekali lagi, setiap locker ada limit masa so, you have to alert for each time you put the bags inside the locker.

10# Jangan pergi ke Singapore untuk sehari. Memang tak cukup masa untuk berjalan sepenuhnya. Haha =D Menulis berdasarkan pengalaman babe!

11# Bring your camera for capture all the best memories there. And don't forget to provide the extra batteries ok?

12# Jangan lupa untuk re-calculate back your own money. Takut nanti bila nak balik, duit Singapore dah habis. Haha =D


Habis dah kot info dan tips untuk anda. Kalau ada tambahan, aku update lagi nanti ye. So, macam mana? Part 2 kali ini pon panjang lebar cecah lantai jugak. Harap-harap info yang diberi dapat membantu sesiapa yang merancang untuk ke USS nanti. Ehem3!! Ada rezeki, aku nak pergi lagi sini. Best jugak kalau honeymoon kat Singapore. Keh3! Berangan kau jahhh!!



p/s: Apabila aku dah buat tulisan warna HIJAU dan MERAH iaitu warna-warna
kontra, ini menunjukkan betapa pentingnya tips yang ingin aku kongsikan ni.



Terima kasih sekali lagi sebab sudi baca sampai habis. =)

41 comments:

  1. owh gitu deh.. thanks 4 d tips. pahni insyaAllah,lau p sana.. xde r nk jakun sgt.. heee.. tp kn, tp kn kak.. mahal jgk negara singapore neh haaa... nanti lau p, kna sponsorrr jgk gamaknya.. haha.. ngeee... =.=

    ReplyDelete
    Replies
    1. same2 dear...bawak duit byk2 bile gi sane...hehehe =D

      Delete
  2. nmpk sgt beznye,sila r pegi jka byk duit.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bez sgttt =D mmg kene duit la kan nak gi sane..time ni kite miskin duit... :(

      Delete
  3. i wish i can go here also.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaALLAH..mesti boleh punye laaa... =D

      Delete
  4. yup! setuju sangat tips tu. :)


    ta payah nk gedik2 pakai shawl + wedges bagai. penat woo berjalan kat USS tu.


    jeles tgk anda bersama transformer, sebab masa pergi dulu tu, tade lagi. wuuu :\

    http://cikziqa05.blogspot.com/2011/07/fly-fly-away-to-overseas.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...kannnn?? mmg betul taww..jgn gegedik nak pakai shawls terbang2 tu...kompom melayang...hahaha

      Delete
  5. tiba=tiba teringin nak pegi ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ape tunggu lagii........jom pergi ramai2.... =D

      Delete
  6. memang best kan..aku naik rolercoster x sampai 3 saat dah nak turun...takut wooo...paling best tgk citer shrek 4D....sehari memang x cukup..aku gi 2 hari tu pun x cukup lagi...aiskrim yg harga rm1 kat malaysia kat uss 4dolar kot....

    ReplyDelete
  7. simpan botol air Transformer tu lam bilik Tulus pun ok je. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..Tulus nak ke? boleh aje amik.... :D

      Delete
  8. info berguna .. best ! rase cam nak pegi sekarang jugak .. kihkihkih =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks eyp...ape lagiii...pergi sekarangggg =D

      Delete
  9. dah abih berapa dolar dah?hii

    ReplyDelete
    Replies
    1. kite tak kua duit pon onie..hik3... =D

      Delete
  10. bestnya pergi USS ! I da lama nak pergi tapi still tak berkesempatan. Padahal duduk jb je. Dekat gila. even time kecik pon selalu pergi spore. Nak jugak pergi USS!

    ReplyDelete
  11. tips yang berguna.tapi tak setuju dengan no12. lepas enjoy, jangan sesekali calculate balik duit dah habis..NO! haha.. cuma, simpan dalam-dalam + awal-awal duit untuk balik.

    Salam kenal ^^,

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaa...calculate untuk kesedaran diri...hahaha

      Delete
  12. Wahhh! Vary nice trip
    I want to be there too
    I hope it will be soon

    I am inviting you to visit my blog, by the way :)

    And let's following each other if you don't mind

    xoxo
    Annisa

    http://annisamulia.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks so much dear... i will visit your blog back :)

      Delete
  13. nak kumpul duit......nk pegi! hehe lama dah x berkunjung..blog. hrp sihat bahgia

    ReplyDelete
    Replies
    1. sehat alhamdulillah...hehehe =D bolehhh...kumpul duit utk melancong yeee =D

      Delete
  14. sukanyaa..nak p jugakkk ^^

    ReplyDelete
  15. dear bestnya . teringin nak pergi , tapi percutian bajet je ler . -,-'

    ohh first time singgah sini :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kite pon cume pergi percutian bajet jugak =D

      Delete
  16. hahahahahha kesian nye kena beraturrr *buatmukakesian :P

    tips tips berguna nnti kite nak g :D

    ReplyDelete
  17. thumbs up. .tips boleh pakai ;)
    btw nampak seronok gila dekat sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks so much dear...mmg sonok sgttt =D

      Delete
  18. lailailailai... mai jejalan kat masjid kristal la pulak akak cantek. heeeeeeeeeeeeee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat terengganu kan? insyaALLAH nanti kite nak dtg sane jugak =D

      Delete
  19. lailailailai... mai jejalan kat masjid kristal la pulak akak cantek. heeeeeeeeeeeeee :)

    ReplyDelete
  20. hahahaha, best sgt !!! dgr citer je dh excited ni haa~~~ :p bestnye dpt jumpe transformer, minat giler kot perghhh....seronok2, hihi :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas ni boleh la pegi USS utk jumpe transformer :) hhehehe

      Delete
  21. ezma, tambang bus dari larkin tu brapa ye?ada lgi laluan nk g singapore slain larkin atau itu mmg satu2 stesen bus nk g ke sana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kite tak igt sgt dear... tp kalo dari jb ke spore gune duit ringgit...kalo dari spore ke jb gune dolar dahhh :(

      Delete

Berbudi bahasalah dalam berbicara. Budi bahasa bukankah budaya kita?