~you are my bestest buddies~

Tahniah Ezmaliza kerana berjaya menamatkan 3 tahun pengajian kamu di UniMAP.

Assalamualaikum and Hello Readers! :)

sijil penghargaan dari TMTC

Syukur Alhamdulillah. Inilah permulaan ayat. Setelah aku berjaya menamatkan Latihan Industri, ini bermakna aku juga telah menamatkan tahun ke-3 pengajian di Universiti Malaysia Perlis (UniMAP). Tapi aku ada lagi setahun untuk menamatkan pengajian Bachelor of Communication Engineering ni. Itu pon InsyaALLAH jika tiada halangan seperti aku berkahwin ke?[gatal kau ezma!] Atau aku kene extend ke? [mintak dijauhkan]


sijil-sijil dari setiap kelas yang aku hadir

Aku menjalani Latihan Industri di Telekom Malaysia Training Centre di Jalan Semarak selama 12 minggu sahaja. Tiada ELAUN! Tapi aku tak kesah sangat sebab rumah aku dekat je dengan TM ni. Plus, makanan kat sini murah-murah dan aku memandu kereta yang menggunakan NGV. Sangattttt saving! Cuma tension sikit sebab setiap kali aku nak pergi dan balik kerja, jalan asek sesak je. Sebab tu aku terasa macam nak bawak helikopter pergi ke tempat kerja. =D


yang lelaki di tengah-tengah itu adalah Supervisor aku, Encik Amirull-din.muda dan bekerjaya. hahaha =D

Di hari terakhir aku di TM iaitu pada hari Jumaat lepas 22 Julai 2011, aku dan kawan-kawan bercadang hendak buat pot luck. Do you know what is pot luck? Masih ada yang tak tahu apa tu pot luck! Pot luck ni adalah majlis makan-makan. Setiap orang harus bawak makanan untuk mempelbagaikan lagi menu makanan jamuan itu. So, aku mintak tolong Emak untuk masakkan Kuey Teow Kerang. Gulpp!! Tetiba lapar pulak taip entry ni. =,="



Paling surprise adalah pihak trainers di TMTC ni belikan sebuah kek Secret Recipe untuk kami 6 orang yang akan menamatkan Latihan Industri pada hari itu. Sangat-sangat terharu kerana mereka sangat sporting dan baik hati. Terima kasih pihak trainers kerana sudi beri tunjuk ajar kepada kami. Semua maklumat dan informasi itu akan kami gunakan sebaiknya. InsyaALLAH.


Antara wajah-wajah yang menamatkan Latihan Industri. 6 orang je sebenarnya.
Selebihnya adik-adik tahun akhir Diploma.


Kat sini aku nak berkongsi sedikit informasi buat pembaca mana tahu kot-kot tahun depan nak menjalani Latihan Industri ni. Ambil iktibar dari mereka yang pernah ada pengalaman seperti aku. Aku nak kongsikan ni pon sebab aku taknak korang jadi macam aku di saat-saat akhir.

1. Buat research terlebih dahulu.
Dalam internet ada banyak web yang memberi peluang pekerjaan atau mereka yang hendak menjalani Latihan Industri ni. Mereka akan nyatakan tempat, elaun dan antara requirement yang mereka mahukan seperti kelayakan minimum pemohon. Pilih syarikat yang bersesuaian. Janganlah pulak kau student Hotel and Management pergi mintak kat Telekom Malaysia yang hanya menerima student Engineering.

2. Prepare very well all the resume dan surat-surat dari pihak universiti.
Siap dan perkemaskan resume anda. Pastikan semua butir-butir tentang diri anda lengkap dan benar. Kebanyakan syarikat akan menggunakan khidmat emel sebagai medium untuk anda menghantar segala resume dan surat-menyurat. Jadi, segalanya mudah dihujung jari anda.

3. Jangan terlalu demand sangat la.
Jangan jadi macam aku. Nak tempat yang ada elaun je. Level pendidikan entah ke mana. Jangan pandang sangatlah elaun tinggi atau rendah ni. Kalau tinggi, kerja kau nanti macam orang gila pulak nak buat itu ini sebab bersesuaian dengan elaun yang kau dapat. Sampaikan orang cuti Sabtu Ahad pon kau kene kerja jugak. Ini kenyataan. Just look at me. Tiada elaun plus kepala aku sikit pon tak serabut dengan masalah kerja. Aku tak kata nak promote TM. Tapi aku kata jangan demand.

4. Hantar resume di awal waktu. [mcm solat di awal waktu la pulak]
Contohnye la kan, korang kene mulakan Latihan Industri bulan May. So, korang kene mula hantar awal-awal tahun lagi. Ini penting kerana korang akan bersaing dengan student-student dari universiti lain juga. Bila dah hantar, rajin-rajin buat follow up dengan syarikat berkenaan atas permohonan anda. Mereka takkan marah atau rasa annoying dengan anda kerana itu memang kerja dia. Hahahah =D So, hak anda haruslah mendesak mereka kalau mereka masih belum submit apa-apa jawapan supaya anda tidak ketinggalan. Tapi beragak-agak la nak buat tu...

5. You must have plan B, C until plan Z.
Jangan aim satu syarikat sahaja. Buatnya kau terlalu confident tiba-tiba syarikat tu reject permohonan kau, tak ke putih mata? So, buat perkara yang sama ke syarikat-syarikat lain jugak. Tapi kalau semua syarikat nak terima kau, maknenye kau ni memang genius la sebab semuanya rebutkan kau kan? So, kene pilih satu yang terbaik dan get ready untuk menulis surat jawapan menolak tawaran pulak kat syarikat yang korang taknak tu. Hasudah! Itu lagi leceh! Pandai-pandai ler koranggg!! =)



lepas makan kuey teow sendiri, aku bantai nasi lemak yang Fiza bawak pulak.pedas woo!


aktiviti memotong kek! sluurrrpppp!! yummy!!


Banyak pengalaman yang aku dapati sepanjang menjalani Latihan Industri di sini. Walaupun tak banyak, it better than nothing. Bersesuaian dengan jurusan yang aku ambil iaitu Communication Engineering, aku banyak mempelajari tentang UniFi di Telekom. Segalanya tentang fiber optik, sejenis gentian kaca yang menyalurkan maklumat dengan pantas. Hmm, kalau korang budak engineering mesti paham punya lah. Panjat tiang elektrik untuk pemasangan UniFi pon aku pernah buat taw. Nampak je lembut ni, tapi aku ganas taw! =)


supervisor aku sangat sporting. baru masuk kerja, beliau dah bagi pendrive free seorang sebijik.


from left : Fiza UniMAP, Hana (UM), Fety (UniMAP) dan aku.

Jadi, diharapkan informasi yang aku kongsikan dapat memberi manfaat buat adik-adik yang akan menjalani Latihan Industri tahun depan. Pilih syarikat yang mampu membuatkan logbook dan laporan akhir anda nanti penuh berisi. Jangan nanti kau cuma isi logbook anda dengan "Hari ini saya menyambung kerja staf semalam dengan mem-fotostet sahaja. Sekian terima kasih."





p/s : eh, aku pakai tudung bawal la hari tu.
terasa bulat dan kembali ke zaman
sebelum shawl-shawl muncul.

76 comments:

  1. murninye muke ko pakai tudung bawal..

    ps:member ko yg pakai spek tu same sejibik cam muke mmber aku..

    ReplyDelete
  2. wiwittt..saya pon ada jugak lah..kat mmc northern..agaga..^_^

    ReplyDelete
  3. tahniah! da nak grad da tu :p

    nak mula usya company berpotensi untuk praktikal nanti :)

    ReplyDelete
  4. Ezma nmpk chubby bile pakai tudung bawal...tp tetap maintain cute,rse nk cubit je pipi die..hihi ;p

    ReplyDelete
  5. masa LI paling best!! :D

    p/s : pkai shawl ke tdung bawal u still cute la dear.. ^_^

    ReplyDelete
  6. hoyehh hoyehh ! dah habisss !

    skrg mmg takleh demand2 .. dah r susah carik keje .. T_T

    *erkk pdahal malas ;p

    p/s ezmaaaa yangggg chomellllllllll ;p

    ReplyDelete
  7. wah, degree telco.
    laku sangat.

    ReplyDelete
  8. syabaass sayang.. kejayaan sedang menunggu anda.. semoga final year nnti awak belajar sunguh2 k.. moga2 kita mndapat kejayaan..amin..

    ReplyDelete
  9. wah tahniah berjaya abis lat ind. siap dpt sijil training tu bagus. berbaloi pengalaman kan :) kim salam suprvisor muda (hehe acah je)

    ReplyDelete
  10. semoga ilmu yg dpt kat praktikal tu dpt bantu ezma time nak cari keje lak nnt..^_^

    ReplyDelete
  11. thniah dh tamat LI..rea lg 1mOnth..=)..ezma cOmey pkai tudung bawal..nmpak bulat..ska2..hehe

    ReplyDelete
  12. tahniah ezma.>!!!!! wow..nuru bru nk start degree ezma dh abes wooo..bestnyee..jelesh =(
    papepon congratesss ehhhe

    ReplyDelete
  13. besnya dah grad.congrates kak ezma.semoga dapat kesenangan dalam hidup.ameen :D
    thanks for the useful tips ;)

    ReplyDelete
  14. dengan bangganya arisha mengucapkan sejuta pengucapan tahniah kepada seorang gadis yang cantik jelita bernama sis ezmaliza. hehe. congratssss!
    wishing u all the best in the future. choose the best choice ever for if u want to success! i always praying for ur best!
    cantik sis pakai tudung bawal. nnt arisha nak buat photoshoot pakai tudung plak laah. hekhek (",)

    ReplyDelete
  15. Selamat Maju Jaya..
    Ni jeles ni..ieqah pn LI kat TM..tak dapat pn sijil penghargaan ni

    ReplyDelete
  16. @JIJI YU

    mcm minyak masak seri murni kan? haha =D

    sape weh kawan ko? ade byk yg pakai spec nie....mane 1?

    ReplyDelete
  17. @myfitri [dot] com

    haaa...start usya dari skrg tawww..kalo lmbt, alamatnya melepas laaaa.... =)

    ReplyDelete
  18. good...!! loh kat semarak jer ke..dekat ngan ampang..leh jumpe :-) hehe..

    anw, belajar rajin2 yer..nak masuk company zura pun boleh jer :-)

    ReplyDelete
  19. @Cik Ila

    kannn...nampak gemok kannn...mmg ponnn...ezma pon rasa gemokkk...hahaha =D

    ReplyDelete
  20. @FizA

    hahaha...yes that's true..LI mmg besttt :)

    ReplyDelete
  21. @saya bukan tomato

    dah habis intern je la...manede abes blaja lg...tomato ni tak golek abes nieeeeee........ =,="

    ReplyDelete
  22. @Amar Alis

    laku ke? hmm..agak2 company mane lg ye?

    ReplyDelete
  23. @faiz

    thank u awak...alhamdulilah...kite blajar same2 eyhhh?? :)

    ReplyDelete
  24. @hidayahjamal

    haha..amboi..gataiii naaaaaa....hahaha =D syukur, alhamdulillah....

    ReplyDelete
  25. @re'a

    xpe rea..good luck yeee...ezma pakai tudung pon ni pon ase gemokkk....... =,="

    ReplyDelete
  26. @nuruashia ♥

    haishh...ezma abes praktikal aje la..bukan abes blaja syggg...hahaha =D

    ReplyDelete
  27. @cheqwa

    laaa...belum grad lg dearrrr...ezmabaru abes intern lorrrrr....hahaha =D

    ReplyDelete
  28. @Rtp Farra Arisha

    arisha ni puji tggi sgt nie...kak ezma ada setahun lg nak abes degree syg oii.. hahaha =D

    haaa..kalo arisha pakai tudung nanti, tunjuk kat kak ezma yeeeee......mesti comey adik kecik nieeeee.....=))

    ReplyDelete
  29. @Nobita Sensei

    tak yah nak thanks sgt la dik..adik pon dah buat master dah kottttt....haiyaaa...hahaha =D

    ReplyDelete
  30. @IEQAH

    haaa...kat TM ezma je dapat sijil ni tawww.... =)

    ReplyDelete
  31. @mizzura

    siyes ke??? kak mizzura keje kat mane?? company ape?? selama ni ezma mmg dekat dgn ampang...uma ezma kan kat sini... :)

    ReplyDelete
  32. yeahhh!!betul..tp t kna pening2 pk kan psl report lak..

    ReplyDelete
  33. congrats.. nk kije bhgn it bleh nk tlg foward resume.. masuk blog add kt fb k :)

    ReplyDelete
  34. @Yui_Wani

    heyyy yui..lame xnmpakkk... :) thank u dear..ezma cume baru abeskan praktikal aje lorrr.......

    ReplyDelete
  35. @macaroni89

    ohh..yee...report LI pulak nak kene abeskan kannn :D xpe2..tu semua boleh tiruuu..ekekkee =D

    ReplyDelete
  36. @Cik Tqah

    hehehe..cik tqah..ezma bukan dah abes blaja lorrr..ezma cume baru abeskan praktikal...insyaALLAH ade setahun lg nak abeskan study nie...tp offer cik tqah buat ezma rasa excitedddd!!! :)

    ReplyDelete
  37. heheh bawal pon cun jugak :P


    lepas ni boleh kerja pastu kawennnn!! weeeeeeeeeeeeeee~ hahahaha

    ReplyDelete
  38. kerja kat mmc o&g..bangunan tokio marine ngadap jalan tun razak tu...baru jer 2 bulan masuk sini :-)

    ReplyDelete
  39. gud luck senior!! hehehe... setahun lagi ka?.. sempat ka saya jumpa kakak ni?.. hehe...

    ReplyDelete
  40. @bunbun

    amboi bunbun...kawen aje dia igt yeeee.... :)

    ReplyDelete
  41. @mizzura

    ezma pernah dgr pasal tokio marine tu..mmc o&g mcm multimedia college la pulak..haha =D

    ReplyDelete
  42. @GaRy™

    thank u yaa..yes, ada lagi setahun..insyaALLAH, unimap blogger gahtering, kite meet up ramai2.

    ReplyDelete
  43. lepas ni dah leh kerja .. tahniah dear ! mulakan langkah baru .. good luck .. comel je pakai tudung bawal..suka

    ReplyDelete
  44. wahh tahniah ye da nak grad pulak pasni, pastu nak melangkah ke alam pekerjaan lagi :D

    ReplyDelete
  45. @Qaseh dalia adelia

    lambat lg la sis..ezma baru abes intern je ni..bukan dah abis blaja :)

    ReplyDelete
  46. @asnizaziz

    thank u dear.. :) lepas ni ezma ade setahun lg... :)

    ReplyDelete
  47. ain pun ade stahun lagi slpas LI.

    x sabar nak grad..hehe

    ReplyDelete
  48. @✿ boonga_kecik ✿

    alhamdulillah..terima kasih boonga kecik :)

    ReplyDelete
  49. @ain revival

    yeke??kite same la ye???? yeayyy!! goodluck to ainnnn :)

    ReplyDelete
  50. woaaah ad jugak manjat memanjat eh . hehehe . bagus2 . baru aktif sikit namanya budak engineering .

    ReplyDelete
  51. comey la ezma pakai tudung bawal..hehee..:) nway, congrats!!! :)

    ReplyDelete
  52. @sYafIk-wAy

    mestilah ada aktiviti tu..kalo x, bukan budak engineer la kan..hahaha =D

    ReplyDelete
  53. @Nazatul shima

    hehe..ezma rasa sgt booolaaattt....hahaha =D

    ReplyDelete
  54. hehe..time ksh..ezma cOmey la pkai ape2 pn..hehe..tp xaci ezma dpt byk sijil..=)

    ReplyDelete
  55. @re'a

    hahha..rea ni..depends on company utk diorg bg sijil or tak.hehehe =D

    ReplyDelete
  56. wah! dah abis prktikal rupanya;) tahniah dear=)

    dah lama tak tgk ezma pakai tudung bawal.hehehe

    ReplyDelete
  57. jeles sama kamu..rea nnti dpt sijil tamat LI aje..=)

    ReplyDelete
  58. @laskar pelangi

    iye syg..ezma dah abes praktikal dah :) hehehe....

    eh, wanie penah tgk ye ezma pakai tudung bawal?

    ReplyDelete
  59. @re'a

    haha..xpela rea.. nanti leh dapat sijil jugak :)

    ReplyDelete
  60. xaci ezma dh dpt sijil TM..sue xdpt pn lg wlaupun dh officially grad...hahahaa...

    ReplyDelete
  61. salam :) hi akak senior ^_^
    huhu..saya otw nak masuk unimap ambik degree bulan sembilan ni ;D tak sabar niii~ harap boleh beri tunjuk ajar ye senior >.< hehe
    comel lah akak ni ;)

    ReplyDelete
  62. @Suriati Suhaimi

    hehehe...xpe la sue... sijil atas sukahati pihak TM jalan semarak.. hahaha =D TM lain ezma xtaw..ekeeke =D

    ReplyDelete
  63. @nanad

    hik3.. malu la kite cmni.. boleh2..insyaALLAH..tunjuk ajar yg mcm mane adik nak sis pon xtaw..hahaha =D

    anyway, welcome to unimap yaaa... :D

    ReplyDelete

Berbudi bahasalah dalam berbicara. Budi bahasa bukankah budaya kita?