~you are my bestest buddies~

Berbulan madu di Pulau Perhentian

Assalamualaikum and Hello my lovely readers! :)

Lama kot aku tangguh untuk update entry baru. Mohon ampun dan maaf sebab kesibukan melanda. Aku baru lepas pindah rumah dari rumah Mak kat Ampang ke rumah sendiri di Bukit Jalil. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar aktiviti pindah randah barang-barang tu semua. Jarak masa antara rumah Emak dengan rumah aku sendiri ni lebih kurang 15-20 minit je kalau jalan tak jem kat MRR2 tu. Hihi :D


Waiting for the boat at Jeti Kuala Besut. 

Meh sini aku nak sambung cerita pasal entry honeymoon. Sejurus selepas Majlis Bertandang aku di Kelantan sana, aku terus pergi berbulan madu di Pulau Perhentian. Dekat je dengan rumah keluarga suami aku di Machang sebab Jeti Kuala Besut tu dikira sempadan Kelantan dan Terengganu je. Perancangan bulan madu ni aku dah rancang awal-awal lagi. So, aku search dalam internet untuk lihat pakej-pakej bulan madu yang menarik dan mampu dibayar. Kena pandai tengok dan bajet jugak la kalau nak book hotel ni. Kadang-kadang pakej dan tempat penginapan yang sama tetapi harga berbeza RM50-RM100. Buat kajian dan survey sebanyak yang boleh supaya tidak menyesal sebab terbayar lebih kat individu-individu tertentu.



Di sepanjang survey aku, aku dan Faiz buat keputusan untuk berbulan madu selama 4 hari 3 malam di sana. Kononnya boleh ambil masa yang lama untuk berjalan sana sini. Jadi, aku ambil pakej dengan D'Lagoon Perhentian Resort dengan harga RM450 seorang. Harga ini termasuklah sarapan, makan tengahari, makan malam, BBQ, tempat penginapan, snorkeling, jungle trekking, flying fox and so on. Hmm, dah cun dah tu!



Hari pertama aku sampai di jeti, aku mula excited nak naik boat laju. Silapnya aku bawak luggage yang beroda tu untuk isi pakaian. Kan dah susah nak angkut masuk dalam boat. Kalau pakai beg sandang belakang tu mungkin senang nak bergerak tapi aku la pulak tak larat nak mengangkutnya nanti. Masa dalam boat, abang yang bawak boat tu tanya aku dan Faiz akan harga pakej yang kami beli. Faiz pon jawab dalam dialek Kelantan. Abang yang bawak boat tu kata mahal. Kalau ambil pakej dengan dia, harganya murah RM100 daripada harga yang aku siap beli. Maknanya RM350 seorang. Pehhh! Geram pulak aku rasa. Tapi abang tu tak buat promosi kat internet that's why aku tak jumpa pakej semurah itu. T_T Tapi dia ada bagi contact number kalau-kalau aku nak datang sana lagi.


Air laut di pukul laju.


Tak sempat nak menjengah ke sini. T__T



Setibanya aku di challet yang aku dah booking tu iaitu, D'Lagoon Perhentian aku tengok macam kawasan perkampungan kecil di tengah-tengah lautan. Comel je... Rupa-rupanya Pulau Perhentian ni tak sama macam Pulau Langkawi. Aku tersalah tafsir. Kalau Pulau Langkawi, resort dan challet mereka semua di tepi pantai dan saling berdekatan dan boleh berjalan kaki saja kalau nak sana dan ke mari. Tetapi bukan Pulau Perhentian. Pulau Perhentian ni antara resort dan challet mereka jauh-jauh. Kalau hendak ke satu tempat ke satu tempat yang lain, kita perlu menaiki 'teksi' yakni, boat. Dan caj setiap penghantaran adalah sangat mahal ok. Kalau lebih jam 12 malam lagi la harganya mahal melampau. Satu kepala mahu dia caj RM20 kot. Tu baru sekali pergi sahaja, kalau nak balik semula ke challet? Kiralah sendiri. Padehal nak ke tempat tu dalam 5 minit je pon. T_T



Aku sampai je, pihak pengurusan resort beri kami 'Welcome Drink' sementara nak tunggu check in room. Lama jugak aku tunggu sampai sempat jugak aku habiskan bateri handphone main internet. Line internet kat sana kurang memuaskan. Maklum ler atas pulau. Tapi D'Lagoon ada menyediakan perkhidmatan wifi percuma. Taaaapppiiii, dah kalau semua orang nak guna wifi free, kau gunalah unifi mahal macam mana sekalipun, internet tetap macam siput. Tssskkk! T__T



Hari kedua aku di D'Lagoon, kami dijadualkan untuk pergi snorkeling. Inilah pertama kali aku nak ber-snorkeling. Aku tak pernah tahu macam mana dan cara untuk snorkeling. Pakai goggle tu pon first time aku cuba. Kami di bawa ke tengah-tengah lautan menaiki boat laju. Masa tu aku dua orang je dengan Faiz pergi snorkeling dan sorang pakcik yang membawa boat dan sorang anak lelaki dia lebih kurang 7-8 tahun. Sampai kat satu tempat di tengah-tengah laut, pakcik tu cakap kat sini ada batu karang cantik dan dia suruh kami turun kat permukaan air. Bapakkk ahhh! Taknak aku. Seram kot. Walaupun dah ada life-jacket, aku tetap takut nak turun. Faiz pon seram jugak rupanya. Hahaha :D At the end, pakcik tu sendiri terjun ke laut dan lead kami berdua untuk tengok dasar laut. Masa tu aku ada bawak handphone untuk ambil gambar di dasar laut. Handphone tu dah dimasukkan dalam bekas kedap air dah. Yang payahnya, bila pakai touch screen susah nak tekan itu ini dalam air. Tambah pulak aku macam nak lemas sebab air masin asyik masuk dalam goggle. Lepas tu tertelan! Euwww! Masin gila air laut. Macam manalah ikan boleh minum? Erk!



Aku silap sebab pakai tudung yang ada awning. Sebab goggle tu memang betul-betul kedap dan ketat pada muka aku, tapi bila tudung aku ada awning, terus air laut mudah masuk melalu lubang-lubang kecil di celah-celah tudung. Kenapalah takde orang nak bagitahu? Haaa.. ni cheq nak habaq la ni. Aku sempat tengok dasar laut yang cukup cantik dengan keindahan batu karang. Fuhhh, seram sejuk aku tengok dasar laut sebab itu bukan dunia kita. Aku tengok dasar laut tu jaaauuuuhhh sangat dalam laut dan aku terfikir kalau la muncul ikan jerung tiba-tiba dia ngappp aku, mane sempat aku nak lari. Berenang pon tak pandai. Tapi pakcik tu teman kami snorkeling. Aku berpaut di tangan pakcik tu sebelah kanan, manakala Faiz pula berpaut kat sebelah kiri. Yang bagusnya pakcik tu sikit pon tak pakai life jacket. Bagus gilaaa.... T__T

Tak sampai setengah jam aku snorkeling, Faiz dah naik atas boat. Dia kata dia pening kepala dan muntah-muntah. Haasudaaahhh... Dah kenapa suami aku ni? Dia cakap dia mula rasa pening masa boat berhenti kat tengah-tengah laut dan terumbang-ambing dipukul ombak masa pakcik boat tu menjawab panggilan telefon. Hmm, kesian pulak tengok Faiz masa tu. Tapi aku steady je. Pakcik tu terus bawak aku ke Turtle Point pulak. Masa ni aku sorang je turun tapi Faiz tidak sebab dia kata dia dah tak larat dan pening kepala yang amat sangat. Aku mintak izin dia untuk aku turun snorkeling sorang diri. Haaa, time ni aku dah pandai dah manage goggle aku. Aku yang tak pandai guna rupanya. Masa ni, Subhanallah, aku dapat tengok penyu in real life. Besar sangat penyu duduk kat dasar laut. Masa penyu tu nak naik ke permukaan air, dia hampir-hampir nak terkena kat aku yang tengah skodeng dari atas ni. Tapi aku lari berenang ke belakang takut penyu gigit aku. Cehhh, penyu manede gigit orang! Grr! Satu pengalaman yang aku takkan lupakan. Balik dari snorkeling, I noticed that handphone Galaxy Wonder aku rosak sebab masuk air. Nasib baik pouch bag kalis air tu tak muat untuk masuk Note II, kalau tak, mesti handphone hantaran aku yang satu ni pon rosak. Huwaaaaaa!! T__T


Ikan ni menggelupur kesesatan di persisiran pantai. 

Boleh dikatakan kami agak rugi sebab tak berjaya pergi ke semua tempat untuk snorkeling sebab keadaan kesihatan Faiz tak mengizinkan. Dia jadi mabuk laut. Setahu aku, dia takde mabuk laut pon masa naik feri pergi Langkawi dulu. Jadi, Faiz kata dia nak balik challet nak rehat. Aku rasa geram jugak sebab tak puas lagi nak snorkeling ni. Tapi Faiz benarkan aku snorkeling sendiri di kawasan challet sahaja dan dia akan tunggu kat tepi pantai. Cececehhh... Aku dah berani dah nak pergi snorkeling sorang-sorang dan mula sikit-sikit menjauhi gigi air. Macam-macam ikan aku jumpa. Nemo pon ada. Ikan lauk makanan tengahari semalam pon ada sebab warna kat kepala ikan tu hijau-oren sama macam lauk lunch semalam. Dalam hati aku, "Cis, dia tangkap ikan kat sini je bagi aku makan semalam." =,=" 


Breakfast!

Tapi, makanan kat D'Lagoon ni memang terrrbaikkk!! Kerja aku asyik makan, makan, dan makan! Kuantiti makanan yang mereka hidang untuk aku dah macam untuk 5 orang makan. Padahal aku dengan Faiz je yang nak mencekik pon. Tapi bila fikir taknak membazir dan bagi berbaloi pada apa yang kami dan bayar, kami gigih jugak nak habiskan setiap makanan yang dihidangkan. Sedap tu memang sedap! Tapi kenyang gila la dibuatnya.


Dinner!






Lunch!



At last, kami berdua give-up. Mana makanan yang tak larat nak habiskan, kami biarkan macam tu je. Sebab aku dah nampak perubahan pada pipi aku pada hari terakhir aku kat sana. Tembam ya amat! Naik mendadak kot perubahan isipadu pipi! Mana tidaknya, aku tidak lapar pon terpaksa ikut jadual makan untuk makan. Lauk yang dihidangnya pon bukan 1-2 jenis lauk tetapi 4-5jenis. Pehh! Makanan memang terbaik!



Keadaan dan rupa challet kami. I give 2.5/5 sebab aku rasa aku book yang ada aircond. Tapi pihak pengurusan di situ siap memperlekehkan aku lagi dia cakap, "Cik, challet kami semuanya mana ada aircond. Mungkin cik silap kot?". Ok, mungkin aku silap. Tapi aku rasa geram sebab dia bagi jawapan dengan lemparan senyum sinis ibarat macam, "Kau bayar murah tapi nak bilik aircond." Cisss! Dan satu lagi, setiap kali aku berus gigi dan berkumur-kumur mesti aku rasa air paip tu macam payau gila. Hilang selera nak gosok gigi. Ke memang challet tepi laut macam tu? Entah! Aku pon tak tahu sebenarnya.


Spot me! Kekenyangan!


Lepas makan je aku bersadai kat buaian ni. Mana tak tembun pipi aku? =,=




Berjalan kaki ke Turtle Beach selama 5 minit dalam hutan. Seram jugak!




Santai lepas dinner. Mat Salleh conquer semua kerusi. Ni terpaksa share! T_T


Love you Faiz!



Masa untuk balik ke jeti semula. Keadaan Faiz masih kurang baik. Dia masih pening dan mabuk laut. Yang bestnya, dia ada jugak luahkan rasa kesal sebab tak dapat nak happy-happy dengan aku sewaktu aktiviti bulan madu kami yang pertama. He thinks he spoiled everything and he promise me to bring me to the next honeymoon. Tapi bukan laut! Hahaha =D Aku sikit pon tak marah dan kecil hati. Malah aku jadi makin dekat dengan dia sebab masa dia mabuk laut tu, air mata dia bergenang masa aku suapkan makan malam untuknya dalam bilik. Faiz cakap, nanti kalau satu hari nanti dia sakit, dia tahu akan ada orang jaga dia. =') 

InsyaAllah, kami akan pergi second honeymoon pulak! Yeayyyy!!! =)


21 comments:

  1. Replies
    1. nanti awak dah kawen boleh pergi honeymoon tempat yg best2.. hehehe :D

      Delete
  2. jenuh la nak ngusung beg tu...mmg sana x mcm langkwi...awat x p langkawi je

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah la kak shida.. perhentian tak sama mcm langkawi.. hmm.. sedih je.. langkawi best lagi.. :D erm, langkawi kite dah selalu sgt pergi.. lagi2 masa study kat unimap.. setiap tahun pegi.. hahahah :D

      Delete
  3. phewitttt! happyyyy for you;)
    anyway, tahniah dear dapat beraya bersama hubby dan baby dalam perot.InsyaAllah thun dpn beraya ngan baby depan mata lak..hehehe ;)
    Mmg kalau g pulau, susah bawak beg beroda..Sbb nak angkut naik bot tu yg masalahnya..Kalau bawak beg beroda besar,lg la parah nk angkut..Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank u wani.. hehe.. tu la.. nasib baik faiz ade boleh tlg bawakkan.. kalo tak, kite pon jenuh nak ngangkut sekali.. hehehe

      Delete
  4. Bestnya orang dah kahwin.. and tahniah ezmaliza dah mengandung :)
    psst, muka korang laki bini sama ok. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank u marya.. :D insyaAllah lepas ni turn awak pulak.. hehe :D tu laa.. ramai yg ckp muka suami kite sama.. harap tak jauh lari ke mana la muka baby ktorg nnt. hehee :D

      Delete
  5. wow dah honeymoon..xtau pn ezmakawin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alorhh.. dah 2 bulan kite menikah la awak.. :D mgkin kite tak selalu update kot.. tu yg xtaw tu.. sorry awak..hehhe

      Delete
  6. Ezma....nak mintak no phone mamat yang bleh kasi pekej murah tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. try call bro ni.. Along- 0139890399 =)

      Delete
  7. wooooooooooooooooooo,onie paling suka dengan pantaiiiiiiiiiiiii dan pualu,paling suka !hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kite suke jugak. tapi last sekali, suami pulak pening kepala. hahaha

      Delete
  8. wah..pulau perhentian jugak ke?aritu sy pon pergi pulau perhentian utk 1st honeymoon tapi kami stay kt shari-la resort. seronok kan time snorkeling,lg pon kat sana sgt2 la tenang.

    ReplyDelete
  9. hai bole kasi kontax pakcik driver boat tu.bercadang nk booking bercuti kat sana gak la.terima kaasih

    ReplyDelete
  10. hai..bole bagi contact pacik driver boat tu tak.bercadang nak bercuti ke sana jugak nt.terima kaasih

    ReplyDelete
  11. hai bole kasi kontax pakcik driver boat tu.bercadang nk booking bercuti kat sana gak la.terima kaasih

    ReplyDelete
  12. hehe.. nama suami kite sama pulak.. sy nk tye lah.. ok x pulau perhentian?? boleh kasi no contact chalet sane??

    ReplyDelete
  13. As salam..
    Aku rasa terpanggil nk komen kt blog ni bila aku baca ni. Aku ni dulu selalu g p.perhentian. aku tak buat booking. Just walk in or recommended by boat driver. Aku terkena 4 x dgn boat driver sbb terima recomendation dia org. Mcm tuan punya blog ckp..drebar boat tu leh bagi discunt rm100. Mungkin dia silap ... itu package 3D2N.... dan package tu tak cover semua apa yg tuan punya blogger ni dapat. Ada yg offer murah tapi makanan dia bagi mmg cam hampeh.. nasi goreng n mihun. Aku serik dah nk g chalet2 mcm tu. Tak payahlah aku sebutkan nama chalet2 tu. Tak baik kan. Sekarang ni klau aku g p.perhentian tpt stop aku mesti d lagoon... owner dia en. razak mmg best.. sporting. Kalau korang pergi ke sana cuba duduk d lagoon. Budak2 kerja dia semua sporting.

    ReplyDelete
  14. salam...leh tak bg no pakcik y ade tawarkan pakej murah tu... hehheh...sy pun nk pi honeymoon kat sini...

    ReplyDelete

Berbudi bahasalah dalam berbicara. Budi bahasa bukankah budaya kita?