~you are my bestest buddies~

Pendedahan Eksklusif : Tangan aku bukan tangan seni!

Assalamualaikum and Hello Readers! :)


Saat aku menulis entry ni adalah hari ke 11 umat Islam menunaikan ibadah puasa. Alhamdulillah, puasa aku masih penuh setakat ni. Malam hari aku ikut mak ke surau untuk menunaikan solat terawih dan tadarus al-Quran. Bila siang hari, aku membongkang depan laptop tengok blog-blog orang. Kalau perasan sekarang ni ramai orang dah mula menjinak-jinakkan diri dalam dunia mendodol eh, men-doodle ni kan?

my 1st trial. tudung bengkang bengkok. serupa aku punya tangan daaa...

So, aku pon try la cari tutorial macam mana nak lukis doodle ni. Takda cara yang lebih senang ke? Tengok doodle mereka nampak cun dan cute-cute meow aje. Hmm, aku dah la bangang dalam bab-bab melukis. Ohh, boleh lukis guna Microsoft Power Point. Mungkin tu lagi senang sebab aku memang hancur dalam Adobe Photoshop. Aku lupa dari blog mana aku amik tutorial dia. Aiseymen, dah pinjam tutorial lupa pulak nak ambil link blog. =,=
"


Punyalah bangga bila siap lukisan tu sebab seluruh kaum kerabat aku tahu yang aku tak pandai melukis. Bersemangat gila aku tunjuk laptop aku kat mak.

"Mak, cuba tengok lukisan kakak. Cantik taw! Dekat 5 jam kakak lukis muka kartun ni."

Mak aku hanya memandang sekilas. Sikit pon dia tak cakap apa-apa. Hish, tak boleh jadi ni. Aku kene buktikan yang aku pandai lukis gak! Aku tambahkan sikit blusher and pink-kan lagi shawl kartun tu.

"Mak!! Tengok la ni. Cantik tak kakak lukis?"
"Hmm, kakak bukan reti melukis pon. Lukis muka orang pon petak-petak."
"Aik, manede. Kan bulat aje ni"

Lantas mak aku ke dapur dan ambil buku resipi masakan beliau. Beliau menyelak-nyelak dannnnn nahhh!! Satu semburan air teh-o aku telah lakukan sebab tergelak-gelak melihat halaman muka surat itu.

"Nah, tengok kakak punya drawing zaman dulu-dulu. Hade ke lukis muka orang pon petak-petak? Mak ingat nak buat mee rebus untuk bukak puasa semalam. Tiba-tiba Mak jumpa page ni dalam buku resipi mak. "
"Kahkahkah!! Dah tu kenapa tak buat mee rebus??"
"Tak lalu nak buat lepas tengok lukisan ni......"
"Grrr!!! Mak nihhhh!!!!"

Berkurun lama buku resipi mak aku ni kalau korang nak tahu. Buku resipi ni selalunya mak aku guna untuk tulis resipi baru yang keluar kat TV. Disebabkan buku ni sangat tebal, aku amik sikit bahagian muka surat belakang untuk mengarut yang entah hape-hape. Masa ni umur aku baru 8 tahun.


Kisah-kisah Ezmaliza
Saya ialah Ezmaliza. Saya murid
darjah 2 Fairuz kelas yang paling ter-
pandai sekali. Saya tinggal di Kampung
Dato' Harun Kampung Pandan Dalam.
Alamat rumah saya ialah
153, Kg Pandan Dalam. Cuba lihat
muka saya.


Kau tengok! Ayat penguat semua ada. Segala "paling", "ter" dan "sekali" mana boleh digabungkan dalam satu ayat. Mesti cikgu Bahasa Melayu aku pelangkung kepala aku. Pergh! Pandai la sangat kelas 2 Fairuz tu. Padahal kelas ke-3 dari 10 buah kelas. Aku siap letak alamat rumah. Haha, ni alamat rumah lama aku. Sekarang dah 5 tahun aku pindah rumah baru. Yang paling tak boleh tahan tu, siap ada tandatangan untuk nama panjang dan nama pendek. But, please don't call me LIZA. Hahaha.. =D


Moh ler kita zoom sikit lukisan bertuah aku nih.


Betul cakap mak. Dulu aku lukis muka orang petak-petak. Telinga dia pulak taknak capang macam kuali astro la pulak kan? Kening taknak kalah Akak Ziana Zain kau! Kasut pulak nak vogue aja. Skirt aku tak ubah macam kain renda langsir tingkap rumah aku. Tapi inilah kenangan yang masih terpahat dalam buku resipi mak aku. Lucu sungguh.



Apa pon, aku nak ucapkan terima kasih yang tak terhingga buat BUNBUN kerana ada sudi melukiskan doodle untuk aku. Kau tengok lukisan atas ni. Beliau dapat inspirasi dari gambar kat bawah ni. Aku tak sangka ada orang sudi doodle-kan diri aku. Aku rasa sangat-sangat terharu sebab aku tak pandai melukis. Sobsobsob :(( Hasil editing ini pulak datangnya daripada ERIKA RAIN aka TOMATOTAKBAPANAKKERING. Rajin betul beliau edit gambar aku guna Adobe Photoshop. Yang ni satu lagi, apsal entah aku memang noob gila dengan software nih. Dah belajar banyak kali pon, tetap rasa bangang gak. Anyway, thank you so much to Erika Rain dan Faherah Hidayah aka Bunbun. Orang seperti mereka harus dihargai sebaik-baiknya. Bukan senang mereka hendak membazirkan masa untuk edit dan lukis semata-mata untuk kita. Hey girls, I appreciated both of you soooo much!


So, sebagai kesimpulan. Semua orang ada kelebihan dan kekurangan masing-masing. Tapi ALLAH menciptakan semua hambaNya cukup dengan kesempurnaan. Tak perlulah kalau seorang itu sibuk dengan dunia men-doodle kau pun sibuk nak buat jugak. Orang lain nak jadi photographer, kau pun sibuk jugak nak jadi photographer. Berpada-padalah dengan keupayaan kita sebagai manusia biasa.



p/s:kelebihan aku adalah aku suka mengarang.
kau tengok aje lah lukisan aku masa darjah 2 tuh.
menulis yang bukan-bukan aku pandai lah.

98 comments:

  1. hahaha!! hye ezmaliza.. saya ialah amirrah.. saya murid darjah 2 rajin.. =p

    ReplyDelete
  2. hehehehe seyes mmg terbaek!! lukisan dulo2 pn mak ezma simpan lg..tp lukisan yg dulu tue sebenarnyer lg cntik..asli..sbb lukis ikhlas dr hati..hahaha yelah bdk2 kn mne tau pe2..lukis ikut imaginasi jek..hehehe so lpas nie leh lah lukis 1 utk akk lak...pe2 pn,lawa lukisan tue =)

    ReplyDelete
  3. hahahaha...gelak dulu sebelum komen..sbb ada yang menggelikan hati tp sweet..hahahaha...neway doodle tu nmpk ok sgt dh tu..huhu..

    ReplyDelete
  4. time drjh 2 sue pn kls 2Fairuz...
    xsgka plk kite sekelas tp len sekolah..hahahaa...

    ReplyDelete
  5. kak ezma, nini nak tiru signature akak yang pendek bole? nice je cmbination L dan I akan jadi U.

    btw, tahniah ada masih lagi berpuasa penuh :)

    ReplyDelete
  6. alamak , nak tergelak tgk tulisan ezma dulu2 . kahkahkah

    ReplyDelete
  7. agak kelakar jgk cite awk nie sayang...tp oklaa awk still ade memori pasal drswing2 nie..kite mmg xde 1 pn kisah bertulis time kecik dulu... well lukisan awk skunk cantik ape!! paling cantik gambar yg paling bawah 2..hihihii.. nanti draw la pic kite plakk ok??:)

    ReplyDelete
  8. HAHAHAHAHAHAHAHA. comel kot muka petak2 kahkah. halaaa bunbun reti buat doodle gune fotochopp je. kalau guna tangan, org lidi pon belum tentu hensem hahahah

    ReplyDelete
  9. comel gile tulisan ezma...hahahahahahhaa

    ReplyDelete
  10. ok..kaksha tergelak beso baca karangan darjah 2 ezma tu..ehehehe..

    ReplyDelete
  11. coemy laaa doodles tu !! nk jugakk..

    ReplyDelete
  12. hehe,comel je....tulisan masa darjah dua tu punn alahaii cute nyaaaaaaaaa ayatnya!!!:D kenangan kan?

    comel doodle yg di designn itu!

    ReplyDelete
  13. hahahaha..kak ezma kreatip lah kecik2 dulu..haha.cumel betul ^_^
    usaha melukis doodle pon cumel,harap cheqwa nak lukih,memang taaaak laaah kan..haha^_^

    ReplyDelete
  14. hahaxx. menarik! bley join contest saya nie :) huhu <3

    http://saisyahh.blogspot.com

    ReplyDelete
  15. hahahahahahahahah ! ezma asal comell sgt lukis tewww .. hahahah *gelak syaiton ;p


    tengs ezma sbb appreciate ! ^^

    lebyuhhh !!!!!!! ;p

    ReplyDelete
  16. comey pulak lukis doodle tuh. hehehe
    kite lg tak pandai lukis T_T

    ReplyDelete
  17. hehehehe comeyyyyyy
    pandai jugak budak cantik ni lukis2 hehehe

    ReplyDelete
  18. bunbun pun ada buatkan satu doodle gak semalam..hehe..comei2 kan..kreatif sungguh dia berimaginasi...zura plak kalo org suruh transfer ke kartun entah apa jadinya...

    ReplyDelete
  19. @Nobita Sensei

    haha.. the beginning is sooo shameful. takmo melukis lagi. hahaha =D

    ReplyDelete
  20. @Amirrah Zawani

    ohh..awak ke yg kelas 1 rajin yg comel tu?? hehehe... =D

    ReplyDelete
  21. @~nenyoreo~

    ohh hai kakak darjah 11..kite darjah 8.. hehehe =D yela tu..saje la tu nak amik hati kitee...tau la lukisan kite buruk kan?? hahahaha =D

    ReplyDelete
  22. @Faiz

    haha..gelak la puas2.. dah abes gelak baru diam taw.. hahaha =D

    ReplyDelete
  23. @Suriati Suhaimi

    ohh..kite sekelas walopon bukan 1 sekolah?? hahahaha =D skola ezma ikot nama permata..hehehe =D

    ReplyDelete
  24. @JIJI YU

    ahh, komen jiji takde lagi kejam ke? =,="

    ReplyDelete
  25. @cik_nini

    hahaha..itulah tandatangan yg paling bangan yg ezma rasa..hahaha =D

    ReplyDelete
  26. @faiz

    hahaha..ini je kenangan kite yg ada tinggal..semua ni tercetus bila nak lukiskan utk awak... :)

    ReplyDelete
  27. @bunbun

    hahaha...malu gile dgn bunbun..kite tak pandai lukisss....hehehhehe =D

    ReplyDelete
  28. @Cik Ila

    hahahaha...skrg punye lagi comel taw....dulu2 punye tulisan sgt buwokkk...hehehe =D

    ReplyDelete
  29. @♥CIK SHA♥

    hahahhaa..ini sgt memalukan saya...hahaha =D

    ReplyDelete
  30. @nuruashia ♥

    ehhh...jgn mintak kite watkan doodle utk nuru...tidakkkkk!!!

    ReplyDelete
  31. @FIFIEY LYCHEE MARATION

    hehehe..thank u fifiey..ezma mmg tak pandai lukis..tu yg org lukiskan utk ezma tuhh..hahaha =D

    ReplyDelete
  32. @cheqwa

    hahhaa..kalo cheqwa nak tau, ezma xpndai lukis lgsg.. ni pon mencuba setelah 10 jam berlalu..hahaha =D

    ReplyDelete
  33. @aisya

    alorhh..kalo kite join contest mesti kalah..tak penah menang pon... :(((

    ReplyDelete
  34. @tomatokering :)

    grr...perli baik punye kan ewika?? hahaha


    lebyutu.. :D

    ReplyDelete
  35. @♥yaya budak suka embun♥

    kah3!! lukis doodle guna laptop..cube kalo lukis kat kertas, haram nampak bentuk..kah3!! :D

    ReplyDelete
  36. @My MiRa

    haha...muka petak pon dikatakan cantik? kah3!! :D

    ReplyDelete
  37. @mizzura

    hahaha..kite tahu tu kak! bunbun lukis mmg kiut abes...tak reti nak lukis mcm dia..hahaha =D

    ReplyDelete
  38. haha... same tak de seni gak tangan.. btw gambar last cantik sangat... ;d

    ReplyDelete
  39. hahahaha kenapa aku takleh tak gelak ek? haha

    ReplyDelete
  40. tanda tangan panjang ngan tanda tangan pendek yer..?? haha.. tergelak aku tengok..

    ReplyDelete
  41. @Nur Farah Hani

    haha..yg last tu cik erika yg buatkan :) kite mmg xde seni sgt pon.. :P

    ReplyDelete
  42. @::FAIZ FARISH::

    ohh..tu namenye sindrom penyakit gelak! :D

    ReplyDelete
  43. @AIZAMEV

    tu la..aku rasa sgt la teruk!! hahaha =D

    ReplyDelete
  44. hehe..

    nanti lukis lagi kan doodle...

    comel la lukisan kecik2 dulu..yala..zaman budak2 kan..ngeh3..

    ReplyDelete
  45. auwwww,panjangnya bulu mata doodle awokkkkkkkk,tapi comel ^__^

    ReplyDelete
  46. @ILA HonEyBuNNy

    lukis lagi?? takmolah..kite dah la xpandai lukis...huwaaaa... :((

    ReplyDelete
  47. @meaw

    ohh..dia pakai bulu mata palesu...hahaha =D

    ReplyDelete
  48. eh lawa la....nak tawu mira pon belom tentu dapat lukis secantik tu taw..hahaha mira nye lukisan lagi la teruk semacam je...by the way nice try la dear...keep it up ya..muah muah sayang kamoo

    ReplyDelete
  49. alololo....cutenya laaa, lukisan dia masa 8 thn nih..hehe..
    dari kecik dah pandai tulis diary patutlahh sekarang berblogging! heee.
    enrty awak best! padat, walaupun pjg tp best baca! hehe.. :)

    ReplyDelete
  50. eh, nk tmbah!
    lupa nk ckp yg doodle yg awk buat tu cuteeee tahu! ;)

    ReplyDelete
  51. @My MiRa

    hehehe...ezma pon dah cube sehabis baik dah ni yanggg... hahaha =D

    anyway mira... syg kamu juga :)

    ReplyDelete
  52. @FizaFizz

    hehehe... thank u sooo much fiza fizz yg cantik! :) kite tak reti nak tulis entry pendek2.. nak panjang lebar saje. hahaha =D

    doodle tu first time kite buat..shawl dia senget benget dah. haahha =D

    ReplyDelete
  53. seriously, arisha bukan tangan berseni. so i don't really smart in drawing..hahaha.
    arisha lukis patung pun tak menjadi2 sampai ke arinih!! letih dah mencoba, tak jadi2 jugak ;)

    ha'aah kan. masing2 punya kelebihan tersendiri. ada orang pandai melukis, tapi tak smart dlm painting and so on laah!

    ReplyDelete
  54. anyways, cantik apa doodle tu ;)

    editan sis erika tu pun cantik ;)

    ReplyDelete
  55. lawak la lukisan akak yg zaman dulu2 tu...petak2 je muka...
    comel doodle yg akak buat tu... kalau janah try but, belom tentu ag jd secomel mcm tu.. sng nk give up kalau bende remeh ni.. haha

    ReplyDelete
  56. ok ape..
    jadi jugak rupe orang..hehe
    kalo cik ana buat lg la teruk..keh3

    ReplyDelete
  57. Hahahahaaaak...tabiat conteng buku resepi mak xD #ehsamelah

    Btw, personal blog Yui yg betul Candle's Light. Ezma sesat eh? xD

    ReplyDelete
  58. huhu Mr AnO xreti lgsg nk buat..

    wah...DSLR dya...pinjam shari..huhu

    ReplyDelete
  59. haa yang org lain lukis lagi cantik. hahaa ampoonnn

    ReplyDelete
  60. ezma sayang! kiut gilews lukisan zaman kecik tu haaa^^ kenangan mahal punya tu dear=)

    ReplyDelete
  61. @Rtp Farra Arisha

    hehe..comel la arisha.. sis ezma mmg tak pandai melukis. teruk sgt lukisan sis.. sampai mak pon ckp xyah melukis sbb sgt buwok. hahaha =D

    anyway, erika mmg pandai dalam editing nieh..hehe =D credit to her :)

    ReplyDelete
  62. @.::Nuruljannah::.

    sbb sis tak TRY nak give up sis cube jugak lukis mnde alah ni. tapi satu ni je lah.. esok2 xnk lukis dah..hehehe =D

    ReplyDelete
  63. @anamizu

    haha..tapi kan...manede org muka dia petak2..hehehe =D

    ReplyDelete
  64. @Yui_Wani

    hehehe... curik2 amik kat page buku resipi mak..ekekke =D

    ohh..sbb ezma bukak blog wanie ade 2 ye?sbb tu ezma confuse... :D

    ReplyDelete
  65. @Mr AnOnymOUs

    hehe...ni pon kite cube sampai habis baik dah nie.. hahaha =D

    eh, nak pinjam ke? meh la dtg amik. hahaha =D

    ReplyDelete
  66. @Freaky

    sbb tu la aku kata aku xpndai lukis. hahaha =D

    ReplyDelete
  67. @aRa ❤ aFiq™

    haaa..try kasi lukis cun2 tawww... :) pastu tunjuk kat kite... :)

    ReplyDelete
  68. @laskar pelangi

    yeah! itulah kenangan paling mahal yg ezma ada.. :) sbb tu ezma share kat blog nie.. sbb blog xkn hilang.. insyaALLAH :)

    ReplyDelete
  69. sangat comel lukisan tu. espcially part tgn tu..hehe

    ReplyDelete
  70. Waaaa.. oke r 2 k.ezma.. mata ada, hidung ada, mulut pun ada!.. yes! cukup sifat daa.. hik3.. ^^

    ReplyDelete
  71. ak pon x pandai wt dodol..

    seb baik bunbun yg buatkan..haha

    ReplyDelete
  72. @Cik Mira Hassan

    hahaha..tgn dia dah mcm org cacat dahh...ekekeke =D

    ReplyDelete
  73. @~..SiKecilMirmO..~

    haha..mmg cukup sifat..tp cacat sikit la..ekekkee... =D

    ReplyDelete
  74. @sifu im

    hahaha..dodol buat time raya je.. aku pon xpndai..hhaha


    bunbun mmg baik hati... :)

    ReplyDelete
  75. buat dudless utk saya boleh ? macam seronok jer lukis2 ni...

    ReplyDelete
  76. haha siyes klaka =D


    eh..akoo rase kamu mesti tgk tutorial kat blog wani.
    (firdani love story) *kot

    ReplyDelete
  77. hahaha ,, dulu sy pon suke lukis mcm tu ,, tp rmbut nye versi sailormoon .. hahahaha ..

    ReplyDelete
  78. lukisan masa kecik ko tuh mengingatkan aku pada usop sontorian. tah2 ko lukis tuh usop versi pompuan tak. hahahahha

    ReplyDelete
  79. Jom join giveaway dari Wanita2u pula. :)
    Hadiah mmg sangat menarik. Berbaloi-baloi join. Hehehe.

    http://portalwanita2u.blogspot.com/2011/09/wanita2u-2nd-giveaway.html

    ReplyDelete
  80. ezma!!!!!!!!!!!
    lama tak jenguk belog ezma. hehe ^^

    ReplyDelete
  81. karangan memang standard dardah 2.. ada pembukaan ada isi dan juga kesimpulan..:)

    ReplyDelete
  82. sy kalo di suruh lukis....
    sy akan senyum terlabih dahulu.....

    tayang gigi jer...

    lalala~

    ReplyDelete
  83. Berusaha aja terus, Insya Allah yang Maha Kuasa akan membantu kamu...
    jangan menyerah untuk berkarya seni..


    Good luck!

    ReplyDelete

Berbudi bahasalah dalam berbicara. Budi bahasa bukankah budaya kita?