~you are my bestest buddies~

Mereka dikatakan kembar kepada saya!!



Haaa... entri kali ini aku nak mention awal-awal. Ini bukan soal asal muka cantek je semua nak muka macam aku. ATAU, nak feeling-feeling artis ke hape ok?! Siapa cakap, aku cubit pipi dia! Huhu... :P
Kadang-kadang kan, bila aku jumpa orang-orang tertentu buat pertama kali, ayat dorang mesti macam ni.

"Eh, muka akak ni macam somenone ni laaa.. Siapa eh?"
"Kita penah jumpa ke sebelum ni? Muka awak sama macam si polan ni lah!"

"Muka kau sebijik macam dia nie!"

Dan kali ini, semalam iaitu kelas pertama untuk semester ni, lecturer aku buat sesi berkenalan. Bila sampai turn aku nak sebut nama, dia cakap, "Muka awak ni macam......". Terus aku potong cakap beliau, "Muka saya memang bersepah encik. Kat mana-mana ada! Hahaha :D "

Ini adalah mula-mula orang cakap. Lepas SPM, aku kerja kat Tesco Ampang. Semua staf kat sana tak panggil aku Ezma! Semua panggil aku Ina Naim. Mereka kata muka aku sama seperti Ina Naim bekas tunang Mawi. Tetapi kini isteri kepada Suhaimi kumpulan nasyid. Entah mana yang sama pon aku tak tahu. Mungkin dulu aku pakai tudung bawal then pin kat atas kepala. Ina Naim kan pakai macam tu dulu-dulu.


Masa aku pergi shoot untuk Online Hijab, the owner kak Lela cakap muka aku macam Datuk Siti Nurhaliza. Hahaha :D Agaknya lepas di make-upkan oleh kak Marliy Kama, muka aku terus bertukar jadi Datuk Siti. Hebat betul sentuhan kak Marliy ni. Boleh ubah imej aku kepada artis popular. Hahahaha :D

Bila aku masuk UniMAP, boleh pulak ada orang confuse antara aku dengan kakak tudung purple ni. Nama dia kak Erna Nordiana. She is Mak Buyung right now. Hehehe :D Si Adam dengan Suhaila Zahari pernah cakap muka kami hampir sama. Ini satu lagi. Mana yang sama aku pun tak tahu laaa... Punyelah gebu kakak ni, mana nak sama dengan kulit aku yang berminyak. Sobsobsob! T__T

Pernah sekali kak Idrin post link kat wall FB aku. She said I am persist Neelofa. Ini lagi aku tak boleh terima. Muka memang lain gila gua cakap sama lu. Mungkin gaya ada tersama. Gaya posing dengan kamera lahhh... :D Awek Cik Siti Wan Kembang yang cun melecun ni janganlah disamakan dengan aku yang berjiwa kecil ni.


Ada satu masa tu, cik Suhaila Zahari ni sekali lagi kata muka aku macam cik adik manis ni. Mahira Ahmad yang sama-sama study di UniMAP ni manis orangnya. Aku dapat rasakan yang mereka ni pantang nampak cara pakai shawls sama je, terus dia samakan aku dengan si polan. ATAU, cara posing sama sikit je, terus nak disamakan dengan si polan ni. Kali ni, mana yang sama? Ada sorang member aku ni cakap, bila mata aku bukak kecil-kecil, nampak sama macam cik Mahira ni. Hahaha :D Pandai aje la kome yeee! :P

Tak lama lepas tu, si Erika Rain a.k.a tomatokering ni muncul. Pun ada jugak orang cakap muka aku sama dengan dia. Aku rasa sebab pipi dia yang tembam tu buat orang samakan aku dengan suatu ketika dulu. Sekarang pipi aku dah slim. Hari-hari aku exercise supaya pipi jadi kurus. Apa aku buat? Hahaha :D Membebel je hari-hari! Kompom kurus pipi kau! :D

Sejak kak Ezani Masterchef tu menjadi Juara dalam Masterchef Musim Pertama, Pakcu Sopi dengan kak Adish Shida asyik cakap muka dia sama macam aku. Yang ni pun aku rasa lain sangat. Apa yang sama hanya cara beliau pakai shawls. Ini adalah pendapat aku. Hahaha :D Bila aku tengok, tiada apa yang sama. Sah! Cara dia pakai shawls saja. Walaupun nama beliau starting with EZani, tak bermakna EZmaliza ni adik dia. Hahahaha :D


Walaupun orang kata kita akan mempunyai 7 orang kembar di dunia ini tapi semua yang di atas langsung tidak mirip aku. So, bagaimana kawan-kawan? Ada ke yang sama? Aku mungkin sama hanya pada satu ketika. Mungkin sudut pandangan orang berbeza. Bila sekali dia tengok, eh, macam dia tu laaa.. Eh, macam dia ni la.. Tapi mungkin bila aku berada di sudut lain, muka aku tetap EZMALIZA yang sama. :) Alhamdulillah, aku bersyukur kerana aku tetap aku. :)



Thanks for reading this.

84 comments:

  1. wah wah wah!
    ramainyaaaaaa yg mula ala-ala ezma..hihi:)

    pewittttt~:)
    nak sign pleaseeeeeeeee~:))

    ReplyDelete
  2. yg sa same nye dgn master chef,ina naim n mahira ahmad skit...

    ReplyDelete
  3. ramai nya persis muka dgn sis.. nanti nanti macam angelina jolie plak. eh! kihkihkih...

    ReplyDelete
  4. wahahhahahhah ni baru yang dah jumpe... yang tak jumpe banyak lagi ape ezma :P hihihi

    kemainn retisssssss!! suke3! XD

    ReplyDelete
  5. tetiba masterchef pun blh di'twin'kan. Kah3! :D

    ReplyDelete
  6. wowww...
    tp akk rasa muka ezma sama mcm neelofa..bila tengok neelofa tringat kat ezma..bila teringat ezma nampak muka neelofa..
    kak pnh bgtau kt abg faizal muka ezma mcm neelopa..abg faizal senyum,,:)

    ReplyDelete
  7. kalau muka dgn tomato xlaku tu memang tak samalah..dia perasan lebih ja tu..kehkehkeh..sory musuhku!!!aku akn bakor ladang hg!

    ReplyDelete
  8. kang akukata muka ko cam aku kang..ada yg mngamok kang

    ReplyDelete
  9. wah,banyaknye kembar dye..haha..seronok baca entry nieh..nice yaa..keepidupp :D

    alyaeyanaqaisara.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. adoiyai. bnyak nyer persamaaan! ahah. sabar je lahh.

    eh, awak cantik. :)

    ReplyDelete
  11. hahaha...i loike this entry! hahaha

    ReplyDelete
  12. banyak kembar sis ezma.. hehe..

    semoga lebih banyak kembar jumpa lepasni:)

    ReplyDelete
  13. muka lebih sama dengan bekas tunang mawi tu.. nampak ayu je..

    yang lain mungkin gaya yg same (:

    ReplyDelete
  14. wowwwwwwwww! memang agak sama la :D tapi semua manusia tetap berbeza kan? :)

    ReplyDelete
  15. ADE PERSAMAAN laa ! tapi kan , kak ezmaliza paling lawaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ! :D

    ReplyDelete
  16. dengan ina naim tu macam nak sama gak.hehehe

    ReplyDelete
  17. just be yourself :) untungla jd neelofa...nk sign :P

    ReplyDelete
  18. haahhhaaha... asanya gaya tangkap gambar tue yang menyamakan muka.. tapi sekali imbas ada jugak la nak sama.. huhuhuh

    ReplyDelete
  19. @laskar pelangi

    haip...nak kene rotan nieee... :D ape sign2 nie? hahaha :D

    muke yg ala-ala tu same..tp yg same tu mmg takde. :P

    ReplyDelete
  20. @Anonymous

    haaa..tu la diaaa...ramai cakap ade iras2 ina naim yg lebey...hehehe :D

    ReplyDelete
  21. @Sikecimirmo

    hahaha..angelina jolie tu mmg tidak ler dik oii...jauh bebenoh tuuu :P

    ReplyDelete
  22. @tomatokering :)

    yg muke mcm erika mgkin sbb pipi tembam! hahaha :D skrg i dah kurus..kekeke :D

    ReplyDelete
  23. @Izham Mazlan

    keh3..tu la dia...org yg twinkan lerr...mungkin cara tudung kot... :P

    ReplyDelete
  24. @Shawl's@ayucinta

    hahaha...lain sgt la kak ayu..neelofa tu lg ohsem utk dibandingkan dgn ezma...hehee :D abg faizal tu saje nak bg kak ayu gelak...sbb tu dia iyekan aje..kekekekee :D

    ReplyDelete
  25. @Syed Muhammad Nazir

    hahaha..thank u syed my photographer :))))

    ReplyDelete
  26. @Mr. Straw

    hahaha..musuh tomato leh komen kat sini pulak...hahaha :D jgn! nanti erika tak jadi tomato, tak pasal2 jadi durian :P hahahaha

    ReplyDelete
  27. @:: Ika ::

    hehe..name IKA ni same mcm nama anak buah kita EKA! kite rindu dia sgt2 :P

    ReplyDelete
  28. @JIJI YU

    mane boleh jiji...ko jantan....aku pompuan...hahaha :D

    ReplyDelete
  29. @yqnq ellyana

    hehee..thank yqnq... :) sebenarnye takdelah kembar sgt..iras2 aje.. :P

    ReplyDelete
  30. @syAzAnA

    byk ker persamaannye? mungkin sudut aje yg same :)) hehehe..mekasih syazana :)

    ReplyDelete
  31. @Cik Ila

    mmg khas utk cik ila la nieee...sbb asek cakap muke kite same dgn org tu laa..inilahhh... :D

    cik ila ni suke matchingkan muke org kan? :P hehehehe

    ReplyDelete
  32. @FIFIEY LYCHEE MARATION

    kak ezma nak cari kembar yg betul2 ade same rupa dgn kak ezma..hehehe :D tp mmg susah nak jumpe :P

    ReplyDelete
  33. @Marya Hana

    haaaa.... tu mmg dari mule i lepas SPM mostly people said my face just similar like her..hehehe :D

    ReplyDelete
  34. @Joel Leslie

    yes, i love that statement..mmg tak semua org same... many people many different :)

    ReplyDelete
  35. @Muna rahimah

    hahaha...adik ni nak kene cobet niiieeee...hehehe :D

    thank u syg :)

    ReplyDelete
  36. @Syariniey Amran

    alonggg...along same mcm kawan2 ezma yg lain...please dun call me inaa...haahha :D

    ReplyDelete
  37. @dayah

    haipp...dayah niee kannn...neelofa tak same lgsg actually...hahaha :D

    ReplyDelete
  38. @nora amila ghazali

    kannn?? setuju dgn nora... mgkin cara amik gambar, sudut gambar pon nampak mcm same..so semua nak kata sama jugak :))

    ReplyDelete
  39. ramai sgt yg nk same muke cm kak ezma kan .. hek3 ..

    # eh , bwu pasan ! muke kak ezma same dgn sy lah ... kih3 .. =P

    ReplyDelete
  40. wawhhh untunglaa sys...nk jd kmbar sys xleh sbb nuru xcntek uhuk3 :(

    ReplyDelete
  41. banyak nyerrrrrr kembar dieeeee...haha...yang ina naim tu nampak ada iras betul..tang mata...cuma ina tu cengkung sikit... ezma..embam ikit...hehe..jgn mara...tetappp comellll...

    ReplyDelete
  42. yang lain2 ada iras sikit, lagi2 tang ina naim, tapi tang ezani, tak lah.. sbb ezani nampak lebih bujur/panjang bentuk muka dia..cara pakai shawl je sama.. hehe

    ReplyDelete
  43. muka ezma sama dengan mak kite =D . errr , hahaha

    ReplyDelete
  44. muka macam bro xde ke...??

    erm ezma nie comey sebenarnye.. boleh pergi jauh dengan blog die.. apa kata brandingkan blog nie..

    pakai domain.. rm 3+ je setahun... tapi berbaloi :)

    ReplyDelete
  45. @.eypgonzales.

    wah3... eyp pon nak jugak...hehehe :D eh, haah la..same la eyp...hahahaha :D

    ReplyDelete
  46. @mizzura

    hahahaha :D ezma mmg tembam cikit.. pipi terkeluar dari paksi..ezma tak marah pon kak mizzuraaa :D heehhehe :D

    ReplyDelete
  47. @h A n Y S

    haaaaaa....kan3?? ramai jugak cakap mcm tu..ezani mgkin sama dari segi cara pakai shawls :P ehhehehe

    ReplyDelete
  48. @sYafIk-wAy

    yeke??boleh la tepek sekali muke mak SW dalam entry kite nie :P

    ReplyDelete
  49. @Bro Framestone

    tak mampu lagi la bro..ezma pakai line internet u buat masa ni.. bila blk uma baru pakai broadband :) hehehe :D tp insyaALLAH lepas abes belajar mgkin ezma akan pakai domain sendiri :)

    thanks for suggestion bro :)

    ReplyDelete
  50. amboi..ramai nau kembo nye..dgn kaksha takmo kembo ke?ehehe..;p

    ReplyDelete
  51. @♥CIK SHA♥

    hhahaha...kak sha nieee...bukan ezma yg kembarkan diri dgn dorg..tp org lain yg selalu cakap dulu dan skrg..hehehe :D

    ReplyDelete
  52. waaaaaaaaaah banyak nyer persamaan muka ezma tp banyak lagi komen di entry nie...

    smlm dok borak2 dnegan pakcu..still dok kata muka ezma sm mcm mster chef ezani

    ReplyDelete
  53. @aDisH.sHidA

    hahaha... :D sempat lagi nak berborak pasal ezma..ahahaha :D btw, dorg sume cakap tak same pon kak adish shida :P

    ReplyDelete
  54. muka kita sama tak?hehe.....ezma cun melecun,auwwww...lapaq nasi minyokkkk *tetiba*

    ReplyDelete
  55. @onie

    ngade2 onie ye! takde kaitan nak makan nasi minyak kat sini..hahahahaha :D

    ReplyDelete
  56. tapi, seriusly...sekali tgk DP fesbuk..muka mcm kawan sy tyme form 5...haha :D

    ReplyDelete
  57. Memang semuanya sama lah! hehe ;D

    ReplyDelete
  58. sama la...sama cantik n sama manis....tak gitu...

    ReplyDelete
  59. phewittt ezmaa jadikk retiss laa

    ReplyDelete
  60. gambar first...mmg sebijik sama...klonnnn

    ReplyDelete
  61. @lisa

    lain sebenarnye kalo di lihat betul2..hehehe :D

    ReplyDelete
  62. @ZYASH

    sama cantik dan sama manis tu mmg lain sgt2..hehehe :D

    ReplyDelete
  63. @IEQAH

    hahha..ni ape kes pulak jadi retis ni? hahaha

    ReplyDelete
  64. @LittleGurl

    kannn?? ade yg dekat nak sama.. tp jauh sekali...

    ReplyDelete
  65. @Faieza MdR

    haaa...itulah yg kwn2 sy cakap masa mula2 dulu...hehehe

    ReplyDelete
  66. @Nurulbadiah Lai

    kak nurul pon same pendapat mcm kawan2 ezma yg lain..hahaha :D

    ReplyDelete
  67. @Mimi Nur Farahin Hassan

    hahaha..itu semua org yg namakan saje..padehal lain je pon..ekeke =D

    ReplyDelete
  68. wahhhh ni baru betol muka yg hampir sama bersepah2 nie.. hehehehehehe~

    ReplyDelete
  69. @C.M.A @ CikMoonAdnan

    hahaha...mmg sgt bersepahhh... org kata bak muke bersepah kat chow kit road..hahaha =D

    ReplyDelete
  70. hakx.. wah, bagusnya artikel sampai ella terstuck kat sini untuk blogwalking, baca sampai habis..

    jom support contest ni http://nurfa22.blogspot.com/2012/04/low-cost-contest-dengar-kata-sofea.html

    ReplyDelete
  71. @eLLa n aLia

    ohh...thank u so much dear...insyaALLAH i will...

    ReplyDelete
  72. meh ai tambah lagi satu...muke u sejibik cam saerah..adik dato siti..yg ni betul2 series...huhu..try tengok

    ReplyDelete
  73. @misz sheyla

    hahaha..bertambah lagi sorg kembo ye? keh3... =D

    ReplyDelete
  74. Ni lg satu muke same mcm awk

    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=373623816002955&set=a.147836201915052.21270.100000660184187&type=3

    ReplyDelete

Berbudi bahasalah dalam berbicara. Budi bahasa bukankah budaya kita?