~you are my bestest buddies~

Pertama kali jadi pengapit! Rasa cuaknya dah macam aku nak naik pelamin!

Assalamualaikum and Hello Readers :)

Petang sabtu hari tu, aku dapat call dari Aiman si pengantin lelaki.

Aiman : Ezma, demo dok mano lo nie? [haa sudah! dia kecek klate pulok doh. mano aku pehe]
Aku : Haa? Jangan cakap Kelantan laaa... Ada kat rumah laa.. Kat Ampang. Nape Aiman?
Aiman : Faiz pulok dok mano?
Aku : Ohh, Faiz ada kat Shah Alam la. Sekarang ni kan dia buat short course.
Aiman : Haaa... Esok demo datang dop kenduri kat rumah kitorang ni?
Aku : Hehe.. InsyaALLAH datang. Kita datang dengan Faiz and Awin.
Aiman : Buke apo. Kawe nok mintok tolong sikit kat demo nihh... [alahai, aku dah gelabah dah. takkan dia nak pinjam set baju pengantin pulak?]
Aku : Hah? Mintak tolong? Nak mintak tolong ape?
Aiman : Boleh tak demo dengan Faiz jadi pengapit kami esok?
Aku : Haaaa??? [ohhh..tidak!]


Aduh, macam mana nie? Aku tak tahu apa perlu aku buat? Gaya aku ni macamlah aku yang nak naik pelamin esok. Haha.. :D Malam tu jugak aku bukak internet dan meng'google' Pakcik Google. TUGAS PENGAPIT! Banyak jugak hasil yang aku jumpa. Terjegil bijik mata aku baca blog sorang-sorang yang menceritakan pengalaman mereka menjadi pengapit.


pengapit bidan terjun

Antara hasil yang aku dapat sepanjang meng-google, antara tugas pengapit ni adalah sentiasa berada di sisi pengantin. Sentiasa pegang tisu untuk lap peluh atau air mata pengantin. Kalau dah namanya pengantin, make up for sure la tebal kan. Kalau aku make up tebal-tebal pon berpeluh jugak. Wajib jugak untuk lap air mata kot-kot kalau pengantin tiba-tiba sebak ke bila bersalaman dengan mak ayah mereka. Tapi pengantin yang aku nak apit ni sikit pon tak menangis. She's tough! :)



Ini dia raja sehari kita pada 29 Mei lepas. Pengantin lelaki ni namanya Muhammad Aiman dan isterinya Hawa Jan. Aiman ni kawan baik Incik Faiz kat Kelantan. Bertemu jodoh dari laman sosial samada Friendster or Facebook aku pon tak pasti. Tetapi di awal perkenalan mereka juga sudah mengikat tali pertunangan. Ohh, aku sangat teruja bila dapat tahu yang mereka bertunang. Aku sahaja yang belum ada kemajuan. Haha :D



Ehem-ehem! Bukan senang aku nak mencari baju yang sama padan dengan Incik Faiz tuh. Banyak betul songeh dia. Kalau bukan kerana di minta untuk jadi pengapit, aku mungkin akan pakai baju kebaya biru. Tapi Incik Faiz pulak takde baju Melayu kaler biru. Adesss... Yang beliau ada hanya warna purple. Aku ni memang la ada baju kurung kaler purple. Tapi....... Oh emak ku, kenapa buat baju kurung kakak besar sangat? Mak kata, senang nanti bila aku dah gemok takyah beli-beli baju lagi. Alahai emakku......... Eh, tapi aku bersyukur taw. Mak aku pandai jahit baju. Aku tak pernah taw beli baju kurung. Hihihi...



Tema mereka adalah merah hari tu. Nasib baik lah aku dan Incik Faiz berwarna purple dull. Sebab aku tak tahu pon pengantin mengenakan tema merah. Kalau aku sama warna, pasti aku dengan Incik Faiz sama kaler je dengan pengantin. Haishhh, mulalah aku pulak yang berangan nak pakai tema ape ye untuk majlis aku pulak nanti? Eii, malulah. :P



Haa, satu lagi, sebagai pengapit, aku mesti tolong berikan bunga telur untuk mereka yang datang menepung tawar. "Eh, makcik! Makcik lupa amik bunga telur ni." Kadang-kadang ada jugak makcik-makcik lupa nak pandang pengapit yang kat sebelah ni. Jalan menonong je lepas menepung tawar pengantin. Malu pulak aku sebab aku ibarat menghulur tangan tapi tidak bersambut. Ekekeke... :D Tapi yang lucunya, makcik tu datang balik untuk ambil bunga telur. Hahahhaa :D


suasana meriah di sekitar rumah pengantin perempuan di Batang Kali



ibu pengantin lelaki merestui anaknya


pengapit berjaya. lepas ni giliran aku pulak! hehe :D




dari kiri berdiri : Aku, Incik Faiz, Pengantin Lelaki, Pengantin Perempuan, Awin, Wafi, Shai Fieka

dari kiri duduk : tiada dalam gambar. hahaha :D



Ok, sebelum balik, kami bergambar kenangan dengan kawan baik aku di SEMASHUR dulu. Rindu sangat dengan kau taw Awin! Anyway, pengalaman menjadi pengapit untuk satu hari ni adalah sesuatu yang sangat manis buat aku. Walaupun aku sedikit kalut dan menggelabah di sepanjang majlis tu, pengantin perempuan tetap sporting dan tergelak saje bila tengok keadaan aku. Well, Selamat Pengantin Baru buat Aiman dan Hawa. Semoga kekal bahagia sampai ke akhir hayat. Cepat-cepat dapat baby taw.



p/s : mulalah aku berangan. macam mana lah majlis perkahwinan aku nanti?
siapa pulak nak jadi pengapit aku.
hmm, macam-macam dalam kepala otak aku.
hasudah! pegi tidur la Ezmaaa!!



121 comments:

  1. itu awin shayeee!!!! heheheh cute la both of you guys. cepat lah korg bedua ni naik pelamin. aku pulak jadi pengapit.

    ReplyDelete
  2. Pengapitnye tu bile pulakk.. hee

    ReplyDelete
  3. auwww dear!

    so chomeil ngan encik faiz dia..kaler pepel gituwwww=)

    tak lama lg giliran ezma lakkk:)

    ReplyDelete
  4. apa kes pengapit laki tak pakai songkok? haha

    ReplyDelete
  5. wahhhhhhh..nnti nk kaler ap erk..nk kaler kuning la..lalala..pngapit kaler hitam..heee..cun

    ReplyDelete
  6. meh kite jadik pengapit ezma .. kekeke ;p

    ReplyDelete
  7. hahaha .. lucu plk kan .. belom pena jd pengapit lg .. lps ni awk pulak yg kena apit . ;)

    ReplyDelete
  8. tahniah..tahniah.. xsabar pulak nak makan nasi minyak bella dan faiz..hehe

    ReplyDelete
  9. aaaa, xpenah jadi pengapit. bunyik cm best je. btw, u r gojes la :D

    ReplyDelete
  10. fulllamakkkkk~~~~
    sat ag nae pelamin gak akk ney :))

    ReplyDelete
  11. hahaha..kakak fara baru kawen jugak :) ..dia ada offer mtk jadi pengapit dia..tp fara tamau..haha gile segan..haha

    ReplyDelete
  12. incik faiz tu ehem ke?kekekeke :P

    ReplyDelete
  13. waahh..manyak 'ong' ini pengantin..

    ReplyDelete
  14. nape baju pengapit x same kaler ngan pengantin?? bese kn same..

    ReplyDelete
  15. awww...so sweet :) bile turn pengapit ni plak yee??? jgn lupe ajak nuru yee..

    ReplyDelete
  16. pic ezma ngn faiz cumel!! xD

    ReplyDelete
  17. akak ezma yg cumill *wink*..hihii

    ReplyDelete
  18. wohoh..muke cuak..jadi kombang..eheh..meh aku le jadi pengapit ko..untung2 saham naik mendadak

    ReplyDelete
  19. ezma neh cute la hehehe bestnye pat jd pengapit! :D

    ReplyDelete
  20. haha...y penting.. kwen nti jgn lpe jmput tau.. sb org dlu2 kte..kalau kte dh jdik pengapit.. xlme laa turn kte kwen pulakkk ;)

    ReplyDelete
  21. hahahahah! mesti diorg terdesak kan!! hahaha
    tap,sweet lor!
    taw x,klau dh jd pngapit an,lpas ni pngapitnye pulk yg kawen..huhuhu,sries!lalala

    ReplyDelete
  22. merasa jugak akhirnye jadi pengapit eh?ehehe..sis dah byk kali jadi pengapit..ade 4 kali kot..;p

    ReplyDelete
  23. TAHNIAH....SELAMAT SUDAH TANGGUNGJAWAB EZMA SBG PENGAPIT KAN...BEST X....

    ReplyDelete
  24. @Shaofie

    haha..alaa...sopy..lambat lg la aku nak kawen..aku nak keje dulu kompol wettt....hehehe :D

    ReplyDelete
  25. @Scha Aryana

    hehe..kak ezma lambat lg lorrr...ekekeke :D

    ReplyDelete
  26. @laskar pelangi

    hehehe..comel ke? kite comel la...faiz manede..hikhikkkk... :D

    lame lg nak tggu turn kite nieee...hehehe

    ReplyDelete
  27. @The Sharkox

    haha..dah kata pengapit bidan terjun...xpela xde songkok..ensem apee...ekekeke :D

    ReplyDelete
  28. @~..Lesung Batu..~

    hehehe...thanks amalina... :D ade mcm gegula x? :D

    ReplyDelete
  29. @Adi Suda

    aishhh..pelik2 je nak pakai kaler hitam...dah la panas taw pakai kaler itam...hahaha

    ReplyDelete
  30. @GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr

    tp org kata pengapit biasa nye belum kawen..kalo turn ezma nanti, cik GK mesti da kawen kan? hahaha :D

    ReplyDelete
  31. @tomato

    alaa..kalo erika jadi pengapit kite, org xtgk pengantin la...org asek tgk erika jeee... :D

    ReplyDelete
  32. @cik faez

    hehehe..tu la...ni 1st time tawww...lgpon kite xtaw ape2..hehe.. :D

    ReplyDelete
  33. @Muslimah Optimis

    ohh kak aimaaa..lama lagi nieee...kite tunggu kak aima punye turn laaa...hehehe :D

    ReplyDelete
  34. @Ateyn Bella

    alaa..ni pon kite baru 1st time lorrr..anyway, thanks dear... u are gojes toooo :D

    ReplyDelete
  35. @MIRA :)

    haishh...lame lg la adikku sygg..kak ezma nak keje dulu...:D

    ReplyDelete
  36. @kamigadis

    lorrr...rugi la mcm tuu..best taw fara :) xpe..lepas ni kgn lepaskan peluang tawww...hehehe :D

    ReplyDelete
  37. @meaw

    ape ehem-ehem?? hahaha :D ini incik buah hati lor onieeee... :D

    ReplyDelete
  38. @Nobita Sensei

    haha..mistilahh..kalo dah semuanya kaler merah kannnn :D

    ReplyDelete
  39. @kaizen

    ohhh..kene same keeee????siyes baru tahu...tapi kan kalau sama kaler, nanti tetamu konpius mane pengantin mana pengapit :D

    ReplyDelete
  40. @nuruashia ♥

    hehee...kalo ezma jemput nuru jgn lupa dtg tawww... :D

    ReplyDelete
  41. @cheqwa

    hehehe..malu kite tawww..thank u awakkkk :) awak lg cuteee...

    ReplyDelete
  42. @FizA

    hehehe..thank u fiza syggg... :D shukeeeee...

    ReplyDelete
  43. @myravea

    hehehe...adik myra yg gojesss...hehehe :D

    ReplyDelete
  44. @JIJI YU

    haha..ni kojenye asek nak naikkan saham aje yeee???toksah lerr..nanti ko bukan kipas aku ponnnn...

    ReplyDelete
  45. @Mila Ahmad

    hehehe..lame lg lor yunkk..ezma nak keje dulu..kompol wet byk2..hehehe :D

    ReplyDelete
  46. @Enchaoz

    hahaha...thank u ecah darling :) ezma pon sonok dapat jadi pengapit dorg :)

    ReplyDelete
  47. @Nur Qurratuaini Mosha

    haha...lame lg la qurra...kite nak keje dulu..hahaha

    ReplyDelete
  48. @HazHand

    haha...xlaa....dorg ni mmg kawan kitorg..kang kalau faiz kat atas pelamin dgn org lain, mesti la kite ngamuk..hahahha :D

    ReplyDelete
  49. @♥CIK SHA♥

    hehehe...ehem2...turn sis sha pulak nak kawen bile nieee??? hahaha :D boleh ezma yg jadi pengapitnyeee....ehehehe

    ReplyDelete
  50. hye kak ezma. ble nak kawen? jgn lupe jemput nini. nini nak jadi pengapit kak ezma boleh? haha

    ReplyDelete
  51. walaupun blog ko takde dalam bloglist aku,tapi aku tetap jugak search google 'ezmaliza' gerenti kluar blog ni.

    susah jugak jadi pengantin,sama malu macam pengantin jugak kan?

    ReplyDelete
  52. @aDisH.sHidA

    hehhehe...best sgt kak shidaaa....pengalaman yg xleh ezma lupe tawww...hhehe :D

    ReplyDelete
  53. @kaizen

    haha..manede melawan laa...sikit je pon...tapi btol kannnn... :D

    ReplyDelete
  54. @cik_nini

    kalo nini sudi jadi pengapit kite, kite lagi sudi..hehehe :D

    ReplyDelete
  55. @Sembang Kemas

    ehhh..kenapa xde dalam bloglist? xfollow la tuuu..hahaha :D hey, typing error tuu....

    "susah jugak jadi pengapit, sama malu macam pengantin jugak kan?

    ReplyDelete
  56. aii awak...tq sbb tolong ironkn baju kite.. xde awk xtaw lorr nk iron macam mn...hehehe..well awk nmpk comel sgt hari 2... hehehe bukan ari 2 jer.. ari2 awak nmpk shumell...hik2.. tengs sudi teman kita g wedding aiman n hawa.. siap ley jd pengapit lg.. pengalaman ini akanku jdkn kenangan sayang...

    ReplyDelete
  57. haha..mesti berdebar-debar kn??kalu i,tentu dh berpeluh dh...mst peluh i mengalahkan peluh pengantin...hehe

    ReplyDelete
  58. haha, bestnye :) saya teringin jadi pengapit, tapi belum ada peluang la. orang kata kalau dah kahwin tak boleh jadi pengapit kan? hm.

    ReplyDelete
  59. @faiz

    welcome awak..anyway, kite jadikan pengalaman yg berharga ni sampai bile2..insyaALLAH kalau ade lg pengalaman ni, kite enjoy the moment k :)

    ReplyDelete
  60. @wan fadhilah

    haha..sgt kalut taw kite masa tu..kesian pengantin pompuan..kitorg dah la lewat sampai..siap tggu lagi..haha :D

    ReplyDelete
  61. @miSz tUna

    haha..selalunye pengapit ni tuk org yg belum kawen aje..yg dah kawen dok bawah pelamin dan makan saje..hahaha :D

    ReplyDelete
  62. aha..kowt la en faiz msuk awl kn.. lalalalalala~~ ;)

    ReplyDelete
  63. orang kata... kalau dah kena jadi pengapit.. tak lama dia plak ler.. hihih.... nora doakan.. jangan lupa jemput nora auuuww..

    ReplyDelete
  64. @Nur Qurratuaini Mosha

    haha..xdela..kami dah plan semua ni berlangsung lepas keje :D

    ReplyDelete
  65. @nora amila ghazali

    hahaha...nora ni saje la tu nak kenekan ezma kan? hahha :D insyaALLAH nora..ade rezeki nanti ezma ajak nora dtg uma..mesti datang taw :D

    ReplyDelete
  66. dah naik pelamin jgn lupa ajak blogger..=)

    ReplyDelete
  67. haha,sory taip laju sangat.kehkehkeh

    ReplyDelete
  68. untg lah..nt jgn lupa jemput tau..wee

    ReplyDelete
  69. u sgt cantekkk sis, manis berbaju kurung color purple! :))

    ReplyDelete
  70. @Ujang9897

    eleh..ujang..tahu la dah kawen..haha :D ye laa..aku jemput nanti....jgn xdtg lakkk

    ReplyDelete
  71. @Sembang Kemas

    ohh..xpe2..typing error..sebbek la aku leh paham :D

    ReplyDelete
  72. @♥yaya budak suka embun♥

    kalo ade rezeki, insyaALLAH...yaya kene dtg taw..ekeke :D

    ReplyDelete
  73. Pengapit pengantin pun cantik..hehee, sebab tu mjlis berjaya..

    MJ dulu masa jadi pengapit sama debar ngan pengantin ha, yela semua org dok tgk - padahal depa dok tgk pengantin kan..:)

    ReplyDelete
  74. nak kahwin. nak kahwin. hahha

    ReplyDelete
  75. nnti ada entry utk turn awk pulk kawen tau.
    hehe

    :D

    ReplyDelete
  76. dulu kan baju sama kaler dengan pengantin...amik..ada yang cakap..pengapit lagi menyerlah..tobat taknak buat lagi... tapi mmg jadi pengapit pun berdebar tau..

    ReplyDelete
  77. hai engapit cantik! hehe.. untunglah dpt rasa jadi pngapit.. saya tak pernah pun tau :)

    ReplyDelete
  78. kira oklah tu...amik berkat...hehehe

    ReplyDelete
  79. perghhhhhh merah makngah!
    tapi cantik la merah terangggggggg gitu.
    tapi i nak pakai pink nnt. ngeh3

    ReplyDelete
  80. pergh...siap google tugas pengapit tuh
    caya lahh...pasneyh nak jadi pengantin plak kann
    ^_^

    ReplyDelete
  81. hohoo best gilaaa kene lamar jadik pengapit. uhukhukkk

    ReplyDelete
  82. @Syafiq Rosli

    hahaha...terima kasih SR.kalo jemput, jgn xdtg pulak :)

    ReplyDelete
  83. @Rtp Farra Arisha

    thank u adik comel lotey..kak ezma suke tgk muke adik..rase mcm nak cubit2 aje :)

    ReplyDelete
  84. @Myra Jay

    hahaha..MJ nie pandai2 je taw..manede lorrr....kite bese2 aje..maneleh lebey dari pengantin..hahaha :D

    ReplyDelete
  85. @zOeY zAu YaH

    hahaha..insyaALLAH ade berkat dari Nya :)

    ReplyDelete
  86. @cik azeya

    biar kite jadi pengapit cik azeya yeee :)

    ReplyDelete
  87. @Fyqa

    hahaha..lame la entry tu nak muncul..ekekeke :D

    ReplyDelete
  88. @mizzura

    hahaa...sbb tu ezma xnk same kaler dgn pengantin..ekeke :D

    ReplyDelete
  89. @enyheartsdiamond

    pengalaman pertama taw nie dear...best taw..hehehe :D

    ReplyDelete
  90. @ahmad endo

    insyaALLAH ade keberkatannya tu..hehe

    ReplyDelete
  91. @♥GAdiSMeRaHJaMbU♥

    pink? not bad...sweet je pink..dah nama awak pon gadis merah jambu kannn..hehehe :D

    ReplyDelete
  92. @HaNa Hani

    hahaha..kene google..kalo x mesti blur xtaw nak kene wat ape..hahaha :D

    ReplyDelete
  93. @cik bunbun

    hehehe..tp cuak gile la...alaa..kalo kene lamar jadik pengantin xpe jugak :) ekekkee :D

    ReplyDelete
  94. mntk tlg utk like page ni buley? help me plzzz http://fnndoubleooomph.com.my/home.php?fnnid=100000023988617 plzzz...

    ReplyDelete
  95. cm kenal je pengantin pompuan tu..kwn skola rase nye..neway selamat jadi pengapit..lepas nie jd pengantin lak..huhu

    ReplyDelete
  96. both look so sweet in purple!

    nk kawen jgn lupe jmput! ;)

    ReplyDelete
  97. tahniah jadi pengapit yg berjaya! *teringin gak wo. heheh

    ReplyDelete
  98. pengapit tu... cantik je.. hehe..
    jom join GA saya.. anda di tag :)

    ReplyDelete
  99. @Telaga Putih

    oke, nanti kite LIKE yeee...thank u :)

    ReplyDelete
  100. @Faiz

    thank u..insyaALLAH...tapi entah bile la kannn...haha

    ReplyDelete
  101. @evagurl (podshop)

    no problemo kakak cantik..insyaALLAH..tapi kalo jemput kene dtg tawww... :D

    ReplyDelete
  102. @kura

    kalo teringin boleh jadi pengapit kite la nanti kannn :D

    ReplyDelete
  103. @hamzah ian

    haha..berani giler weiii kalao pakai kaler merahhh...purple lagii sweettt

    ReplyDelete
  104. @Cekgu AYu

    thank u yaa...oke, insyaALLAH, nanti ezma join...busy la lately sista :) hehehe....

    ReplyDelete
  105. seumur sy hidup,,
    saya tak pernh jadi pengapit orang kawen..,,,

    teringin juga...
    =)

    ReplyDelete
  106. @Sara Ali

    hehee..inilah pengalaman saya...pertama kali org mintak tlg sy mcm tu..hehehe :))

    ReplyDelete
  107. seronok kan? sy pun pernah sekali jadi pengapit member baik dlu..

    seronok sebab sama2 dpat merasa pelamin tu and interframe sekali dalam gambar2 mereka. hihi..

    and paling puas hati dpat tolong kawan2...^-^

    ReplyDelete

Berbudi bahasalah dalam berbicara. Budi bahasa bukankah budaya kita?