~you are my bestest buddies~

blog aku kene hack! bersabarlah wahai EZMA!!

Assalamualaikum and Hello Readers! :)


Alhamdulillah!! exam aku baru abis jam 12 tengahari baru nie.. paper Electric Communication! huh..entah la..boleh jawab ke tak.. tapi aku dah usaha, insyaALLAH, ade la sikit-sikit rezeki aku kat mana-mana soalan tu. hehe.. :)))


anyway, entry ni aku dah lama nak tulis. walaupun sedikit basi, aku nak jugak tulis. pedulik hape aku! dalam bulan November lepas, masa minggu Raya Aidiladha, blog aku tak dapat bukak. bile klik je URL blog, dia tulis "THIS BLOG HAS BEEN REMOVED"!! ya ALLAH, bila masa pulak aku deactivate blog aku ni??





ramai jugak yang contact either message or facebook bertanya kenapa aku delete blog?? eh, aku tak mungkin la nak delete blog nie.. paling tidak pon, aku akan privatekan sekejap kalau aku tengah repair template ke apa... tapi sumpah la, aku tak mungkin akan delete or deactivate blog ni.. :((


malam tu hati aku memang tak tenang. nak tidur pon susah. nak tak nak, aku godek-godek balik segala emel google and blog nie. finally, aku dapat tau manusia keparat nie tukar password emel aku then tukar setting blog kepada deactivate. cis!!!!!


ada jugak manusia macam ni kat dunia ni kan?? kot iye pon kalau kau nak mempraktikkan latihan meng'hack' blog orang, kenapa blog aku yang kau target?? tapi kau ingat kau hebat sangat ker hah??? aku yang bodoh ni pon tau nak dapatkan balik password emel and active kan balik blog aku la...ish! aku mencikkk orang macam kau taw! :((


you alls tau aku wat cene?? aku bukak google mail, then aku klik 'forgot your password'. pastu, dye tanye soalan-soalan confirmation berkaitan diri aku. and tiba-tiba aku ingat jawapan yang aku pernah letak dulu.. plus, google siap suruh aku reset password baru lagi. urrggghhh!! nampak sangat kau tuka password aku before nie! hoiii manusia keparat! apesal kau dengki kat aku??


kenapa aku orang nya??

kenapa kau dengki kat aku???

kenapa kau tak buat kat orang lain??

apa yang aku ada sampai kau dengki macam ni sekali??

kau ingat blog aku femes sangat ke sampai kau nak hack??

ke kau memang ade penyakit tak senang duduk bila nampak orang senang???


macam-macam persoalan aku fikir di benak fikiran nie. kadang-kadang aku tertanya, aku pernah ke hack blog orang?? tak pernah la pulak.. :(( camne nak hack pon aku tak pernah belajar. kenapa kau tak register je jadi hacker kat bank ke??kaye kot.. tapi aku rasa kau ni bukan la hacker yang bijak pon kan?? kalau kau hacker bijak, mesti aku tak dapat nak bukak blog aku dah! so, kau adalah hacker yang...... ??? sila jawab sendiri. :) terima kasih!




masa aku post status kat facebook pasal blog kene hack ni kan, ramai jugak yang bagi tips pada aku untuk elakkan blog or emel kene hack nie. antaranya........


1. letak password yang unik. means, combination huruf dan nombor.


2. jangan letak tarikh lahir, no IC, no plat kereta dan seumpama dengannya sebagai password anda.


3. letak password sepanjang mungkin yang digabungkan huruf besar dan kecil. *mati aku nak ingat banyak-banyak!


4. tukar password setiap satu bulan. GRR!! yang ni lagi la kerja gila namanya. nak pulak aku ingat kan?? rumus untuk soalan exam pon aku terkial-kial nak hafal..


itu adalah antara tips yang tak berapa nak banyak. tapi seriously, sangat-sangat berguna. pada aku, tengok dulula tips nombor berapa yang aku nak ikot. hehe.. :) tapi caranya macam ni la yer kawan-kawan.

aku ni baru abes exam tahu?? tak pasal-pasal wat dosa maki orang tengah-tengah hari bute nieh!! jadi, jangan biarkan blog anda diselubungi hacker-hacker yang tak berapa nak bijak nie... atau erti kata lain, BODOH!!


p/s: entry ni penuh emosi,
mintak maaf atas kekasaran gaya bahasa.

58 comments:

  1. ish......sampai cm tu sekali....mesti dengki neh....xpa..Allah maha adil ....

    ReplyDelete
  2. haha senang je nk tau sbb pe org tue dengki ngan ezma..sbb ezma kn hots=)
    hahahaha

    ReplyDelete
  3. dah habes exam?

    yayyyy!!

    grrr tu la keje hacker.

    ReplyDelete
  4. bebeh, adakah u tau siapa org nyer? sb aku cam ada rasa nk g menuntut ilmu hack hack ni, slma ne asek makan sekelat hacks jaa kan..

    hoh!

    roger me kalao tao siapa tao!

    ReplyDelete
  5. fuh, kuang hajar gile men hack2 ni.fissy, klu aku dpt aku sekeh2 kepale die.
    chill babe!

    ReplyDelete
  6. @HonEyBuNNy

    yes! allah maha adil..dye lagi tau kan??hehe..thanks you.. :)

    ReplyDelete
  7. @~nenyoreo~

    wow!! you make me soooo hots!! :)))

    hahahhaha...

    ReplyDelete
  8. @Ery Farieha

    eryyyy!! dah abes da...hahahhaa... :D

    hmmm..hacker mmg GILER!! :)))

    ReplyDelete
  9. @shasha

    huhuhu....sabar je la kan yang..aku malas nak pikir taw..tu pon ko yg bgtau aku kan??huhu...kalo dye wat lg, aku report kat cybersecurity..!! :D hahahha....

    ReplyDelete
  10. @nazirulhazwan~

    yes!! tolong sekeh untuk saye yer..hahaha.. :D ape pon, saba je la kan..malas nk pikir dah.. :((

    ReplyDelete
  11. waaa..ciannye dia..naseb baek boleh bukak lagi kan..tahniah2 sebab da abes exammm! hehehee :)

    ReplyDelete
  12. @Cik Nathrah

    huhu..ezma berusaha sedaye upaya utk dapatkan balik belog yg tak berapa nk bagus nie taw..

    hehe..thanks cik nathrah :)

    ReplyDelete
  13. iskh!ade gk mnusia cmni kan...
    truk tul pangai..doakan je die dpt blsnnye..
    sbr erk ezma.aggp ni dugaan k =)
    [p/s:wt pswrd yg plik2 cket.bru org xtau.hehe:P]

    ReplyDelete
  14. kesian ezma..tp nseb baek da ok.. :)

    ReplyDelete
  15. siapa yang buat tu? kenal ke dia? kalau kenal meh nak tolong tumbukkan abdomen dia

    ReplyDelete
  16. @♥ eyka elisha ♥

    hehe..tu la..ezma aggap sbgai dugaan je nie...skrg ezma dah buat password kasi tough punyer...ni org dengki punye pasal la nie.. :((

    ReplyDelete
  17. @nurulfaridah

    huhu...dah oke da dear..sbb ezma cube sehabis baik utk dapatkan blog nie blk..thanks nurulfaridah.. :)

    ReplyDelete
  18. @The Sharkox

    uwaaa...tu la..budak2 cni jugak...saba je la kan...eh, bole ke tlg tumbuk abdomen dye??hahaha... :D

    ReplyDelete
  19. lek ezma. chil2 beb! jom la join contest kat blog aku. memeriahkan lagi suasana... hahaha. btw, congrats dah habis paper.

    ReplyDelete
  20. @Shaofie

    wow! sopy wat contest ape??haha..insyaALLAH.. :) btw, thanks sopy..cakap kat awin, aii rindu dye.. :)

    ReplyDelete
  21. lama dah x bw jadi mmg x tau apa yg jadi kat sekeliling. bersabar je la..

    ReplyDelete
  22. eeee..jahat betul kan ezma...masalahnye..biasa orang hack pasal nak dapat private detail pasal kita..kalo fb tu orang hack de logic lah nak tgk gambar ke msg ke hapa..ni blog yang ko nak hack watper..dah tentu2lah sama ngan enty yang dipublish kan..ye tak...gilo apo..meh sini budak tu..kasi masuk washing machine..

    ReplyDelete
  23. uish..blog pown org nak hack
    pe dier dpt tah
    buang mase je hack2 blog org
    siyesly org tuh xde keje en,,haha

    ReplyDelete
  24. @gigi rongak

    yer..sentese bersabar je nie incik gigi rongak... terima kasih atas nasihat.. :)

    ReplyDelete
  25. @mizzura

    hurrmm..betul tu sis..ezma igtkan fb je org bole hack..emel ke ape ke..ni belog pon org nak hack ..pecer??bukan ade rahsia sulit pon kan..

    tapi kan ezma ase la kan, dye mcm xbagi ezma blogging pon ade... :((

    jeles bebnoh kenapa??bukan ade ape yg best pon..kalo nak, buat la sebijik blog.. huh!

    ReplyDelete
  26. @MiSs StrAnGer

    tu la..ezma suh dye keje kat bank ke..mesti kaye kan jadi hacker kat bank..ni blog org lak dye sasar..budus la itu olang... :(((

    ReplyDelete
  27. @Miza Yusof

    hehe..welcome dear..amalkan taw..penat ezma tulis nie..hehehe.. :D

    ReplyDelete
  28. dah takda kerja sgt lah tu sampai password org pun nak hack.. grrr!!

    ReplyDelete
  29. cool okey . sabar .
    aku pernah terbaca kat satu blog ni . ader kes hack jugak . tapi blogger indonesia yang buat. dorang guna link ape ntah detect. lupa sudah ...

    ReplyDelete
  30. @Amirrah Zawani

    tu la..sdey kan..ape keje la dorang neh..mcm la xde keje lain.. :(( xpela..sabar je la kan...

    ReplyDelete
  31. @KERDILDESA

    eh, org indon ke??tp ape keje lak org indon ni hack blog aii nie...adoiii...tp kalo boleh detect ni lg best nie!! hehe..btw, thanks yer.. :)

    ReplyDelete
  32. kenapa dia wat camtu?
    motif yang urghh

    ReplyDelete
  33. @Cik Mieyrarif

    xtaw la kenapa dear..maybe jeles kot sbb aii dpt komen dari you...hahaha... :D

    ReplyDelete
  34. tak ape, jadikan as pengajaran.hehehe. my blog kena hack 3 , 4 kali gak dulu tapi alhamdulilah now xder dah. someone asked me to change password yang best2.hehehehe

    ReplyDelete
  35. risiko guna blogspot tu la..senang je orang hack..hanya perlukan akaun gmail..kene hati2 la..

    ps: padanla ade skali tu xley masuk..kate blog has been removed..igtkan da xnak blogging..hehe :p

    ReplyDelete
  36. @lizz

    ouh..cik lizz..kenapa ye org nak hack belog nie??sedih kan...betul jugak tu cik lizz..change the password is the best way.. :)

    ReplyDelete
  37. @fitri

    uwaaa.... :((((

    sdey giler kamu cakap cmtu...manede kite xnk blogging dah..huhu..tapi ape maksud kamu kata hanye perlu akaun gmail??selamat ke x gmail ni eh?? :((

    thanks bro! :)

    ReplyDelete
  38. oh..durjana sungguh..betul tu..kena buat pasword susah2..sket.

    ReplyDelete
  39. sebabnye gmail ni control sume bende termasuk blog..kenapa sy kate control blog sebab blogspot juga google yg punye...

    sebab tu tgk cam senang je guna gmail..ade acc gmail bley guna kat mane2 tmpt..

    jadi kalau mamat hacker ni tau email awk, bkn takat hack gmail je, blog pun die boley hack skali...

    ReplyDelete
  40. @hiro

    yer..betul tu..saye da tuka password yg susah2 punye..kalao dye dapat gak, sy assume dye peminat hard core saye..hahahaha.. :))))))))

    ReplyDelete
  41. @fitri

    yes!! betul...setujuuu...!!mmg betul!! akaun gmail saye pon dye hack sekali..so, scara tak lgsg dye tuka setting blog to deactivate.. :((

    now, saye paham...thanks sooo much broo!! :) realllyyyy appreciate it..

    ReplyDelete
  42. kire pandaila gak die dpt hack blog ko. bukan senang tu :D

    ReplyDelete
  43. @ARC™

    kalao aku da dapat balik belog nie, kirenyer dye xde la pandai mane ..ye tak??? hahahha....thanks for dropping by bro! :)

    ReplyDelete
  44. bersabarlah. setiap perkara yg dtg ni mesti ada hikmah sebaliknya. si hackers tu gila kot. salam maalhijrah :)

    ReplyDelete
  45. saba yeeee..dugaan berblogging tuhh

    ReplyDelete
  46. @/Dayah//Nurul/

    hehe..salam maal hijrah dear...thanks so much..sabar je kan kunci dye..insyaALLAH..terbalas perbuatan mereka...

    ReplyDelete
  47. @ordinary89art

    yes..sedang bersabar dan semakin cooll....hehe... :))

    ReplyDelete
  48. ezma syg..ok x dye..jahat nya manusia thu kn..mcm dah free gile2 xde keje nak kacau fb org lak..motiff??kawan tQaH pun pernah kena.mmg Idoit lah org thu..geram nya...

    ReplyDelete
  49. syg perlu lebey2 ati2 la sayang...pasword 2 kasi pnjg2 ckit biar terberaok org nk carik pasword 2..hihiiihi

    ReplyDelete
  50. @Rt-qaH

    dear, ni bukan hack fb taw..tp hack belog...uwaaa..sabar je la kan...xpela..nk wat cene... :(((

    ReplyDelete
  51. @faiz sayang ezma

    yes sayang...xpela..awak byk tolong saye disaat saye kesusahan... thanks sayang! saye rindukan awak sgt2...

    ReplyDelete
  52. sabar ezma, kalau dapat tau siapa kau karate je ! hiiiyahhh

    ReplyDelete
  53. hissh.. yeke.. jahatnye org tuh.. baek die mati je.. oopss.. ehehe~

    ReplyDelete

Berbudi bahasalah dalam berbicara. Budi bahasa bukankah budaya kita?