~you are my bestest buddies~

Bukan semua operator telefon macam kau kan?? Ouh, pelisss lahh!!

Assalamualaikum and Hello Readers! :)



Gambar paling atas saje nak menunjukkan tension kan? So, memang muka tengik dah sekarang ni. Kenape ni Ezma? Hmm... Semester 6 dah masuk 20hb December hari tu. Awal kan? Selalunye student lain akan masuk selepas New Year celebration. Aku dengan kawan-kawan masuk awal pulak. Ade jugak kot student U lain yang same macam aku.

Masuk semester baru lebih awal ni sebab semester ni sepatutnya semester untuk aku menjalani latihan industri atau praktikal la erti kata lainnya. Tapi tempoh praktikal aku disingkatkan menjadi 2 bulan saje. Nak mencari tempat tu sikit punye susah! Geram pulak rasanya. Sepanjang hari ni jer, aku dok setia menatap laptop dan handphone untuk call mana-mana company yang ada dalam list aku.

Aku yang sopan : Hello, selamat tengahari. Ni Syarikat ****** Sdn Bhd kan?
Operator yang mula-mula baik : Yes, may I help you? [alamak! dia speaking la pulak!]
Aku yang sopan : Erm, sorry. I am Ezmaliza, student of Communication Engineering at Universiti Malaysia Perlis. I just want to ask you that............... [aku belum abes cakap lagi, dia potong]
Operator yang tiba-tiba angin : Sorry, no more practical students at this moment. Thank you. [terus letak phone]
Aku yang sopan : Eh, excuse me miss!!!!!!!! *blurrrrrr

GRRRR!! Aku assume dia baru lepas kene maki dengan bos dia kot! Ada operator syarikat yang baik pon ada jugak. Bila dah mengganas macam ni pulak rupanya. Adeehhh!! Budi Bahasa Budaya Kita taw! Selamba badak je kau letak phone tu. Agaknye dengar je aku sebut student terus potong ayat aku and blah cenggitu jerk! Dengar lah dulu sampai habes. Manelah tahu kot-kot aku nak cakap something yang lain ke?? Bagi surprise duit bonus tahunan ko ke?? Tak pun aku nak bagi kejutan hadiah tempat pertama yang ko join contest Gores dan Menang ke?? Selambe jerk kau kan! Ishhh!!


Aku yang berbahasa : Hello, selamat tengahari. Ni Syarikat ****** Sdn Bhd kan?
Operator yang baik : Yup, betul.
Aku yang berbahasa : Ok, saya Ezmaliza. Student Communication Engineering dari Universiti Malaysia Perlis. Saya nak tanya , syarikat ni masih ambil lagi ke practical students? [BM and BI aku bercampur baur sudah!]
Operator yang baik : Untuk pengetahuan cik, syarikat kami tidak menyediakan praktikal untuk bidang penyiaran ya. Maaf ya...
Aku yang baik start blurrr : Eh, saya bukan MassComm cik. Majoriti bidang saya Electric and Electronics. [sumpah, tak tipu..aku bukan MassComm!]
Operator yang baik : Ouh, Kejuruteraan Perhubungan ya? Ok, sorry ya. I'm missunderstanding. Kalau macam tu, awak submit resume dan surat dari pihak universiti ke alamat emel kami.
Aku yang dah tak blurr : Oh, terima kasih banyak ye cik. Sekarang jugak saya submit emel tu ya.

Memandangkan aku seorang student yang mengamalkan konsep Berbudi Bahasa Budaya Kita. Makanya, aku reject syarikat yang mula-mula tadi tu! Wah, aku pulak yang reject kan?? Hahaha.. :D Ada berlambak lagi syarikat yang aku nak call taw. So, dalam proses nak buat praktikal ni memang kene banyak bersabar. Banyak faktor aku kene amik kira. Lokasi, kesesuaian bidang, kebolehpasaran dalam dunia kerjaya.... and macam-macam lagi lah. Elaun amik kira tak?? Tipu lah kalau korang tak nak amik kira elaun. Sumpah, korang tipu kan? Hehe.. Aku ada jugak nak. Tapi janganlah demand sangat wehhh... Ni baru nak buat praktikal taw. Belum kerja lagi. :))))) Sikit-sikit sudah lah.




Hmm.. Semester ni aku cuma amik 4 subjek ajer. Jadual kelas aku pon tak pack sangat. [makin rajin la aku update blog! :P ] So, kawan-kawan yang belajar kat Uni lain ada sapa-sapa yang amik subjek sama dengan aku tak? Boleh kita sharing and caring sesama kita. Wahhh, nampak cam baek lak aku! Padehal, aku lah paling pemalas. HAHAHA.. :))))


p/s: esok meneruskan usaha mencari tempat praktikal. :(

40 comments:

  1. kejuruteraan perhubungan macam mana?
    nape tiba2 aku terbayang robot bercakap?
    hahahahahaha

    ReplyDelete
  2. ko col balik operator yg naik angin tu. pastu nyayi kat dia, lagu CT tu, Budi bahasa budaya kita.la la la~

    ReplyDelete
  3. selamat berpraktikal lah ezma nanti.. hehe ^^ sabar bebanyak..

    ReplyDelete
  4. @Ery Farieha

    haha..aku bukan wat robot la eryyy...hahaha..kelakar lak aku ase komen ko nie lahh!! :)))))

    ReplyDelete
  5. @Adibah Amalina

    eh, diba..btol jugak eh idea ko tuh! tapi aku xigt da syarikat mane yg aku tepon tuh..hahahah... :D sorg lg wat aku ase kelakar gile.. :P

    ReplyDelete
  6. @~♥ Mawar ♥~

    thanks nurul..hehe..takot lak nak praktikal nie.. :P

    ReplyDelete
  7. "untuk pengetahuan cik, syarikat kami tidak menyediakan praktikal untuk bidang PENYIARAN ya..Maaf ya.."
    hahahaha yg nie sumpah lawak..walaupn kita nie 1 kos ezma,tp klo time tue akk yg kol operator yg baik tue..sure2 time tue gak akk tergelak=)

    ReplyDelete
  8. kenapa la diorang layan bebudak u macamtu..ingat kite baru kuar tabika kemas ke ape..grrr

    ReplyDelete
  9. operator 2 xbelajar kemahiran komunikasi 2..

    ReplyDelete
  10. @~nenyoreo~

    hahaha..jgn gelak byk2 la kak..xleh tahan la cenggini..ahhahaa... :D dah salu sgt kene kan??akk baru je cite ptg td, tup2 terus kua... :)

    ReplyDelete
  11. @myfitri [dot] com

    tu la pasal fitri..sedih gile buat org mcm hape jer..mntg2 kite nak mintak keje kat dye..xpe2... :(( saba je la kan?? :)

    ReplyDelete
  12. @bukan photographer

    hahaha..tu betul..tapi pelikkan?cene leh jadi operator?bek letak kat kitchen je..wat air utk bos.. :P

    ReplyDelete
  13. selamat mencari tempat praktikal..pilih yg betul2 rase bersesuaian kalau ade dapat banyak pilihan nnt..better cari swasta sbb boleh dapat elaun..kalau gov agak susah kot nak dpt elaun..

    ape2 pun gudluck ezma..^_^

    ReplyDelete
  14. operator pertama : datang bulan . senggut melanda

    operator kedua : gaji naik

    hahahhaha

    good luck kak ezmaaa :)

    ReplyDelete
  15. haiz salam singgah nyebok2.
    saya amik 5 subjek. UKM awal masuk oke. ktorg dh 2 mggu kt sni.dah dpt tajuk esemen lagik. T__T

    dlm hati. sabar2

    ReplyDelete
  16. haha weh aku pun x dpt tmpt intern lg tp mls nk call2 haha..

    ReplyDelete
  17. yeah, at the first, i also thought it's a masscom. tapi bila ada engineering dan unimap, takkan la masscom ada kat unimap kot..hoho...

    seriusly, ezma rasa praktukum 2 bulan cukup ke???

    ReplyDelete
  18. hYE

    kita ambik engineering society jugak
    haha
    maklumle unimap gak neh :P

    dah banyak ke anta untuk li?
    cam susah jew nak dapat
    huk3

    ReplyDelete
  19. @♥CIK SHA♥

    thanks cik sha atas tips bergune..ouh..swasta better eh??
    oke2..thanks ya..ezma akan ikot nasihat tu.. :)

    ReplyDelete
  20. @Azmira Yusoff

    hahaha..pndai dye menelek org tu eh..hehhee..nway, thanks mira.. :D

    ReplyDelete
  21. @Kembang Perawan 3288

    hoho..sbb tu i ade sebut td ade uni yg same cam i..so, uni kite salah satu la yg same ye..

    nway, thnaks...

    ReplyDelete
  22. @Nadia H.

    nadia, ko xtry apply kat jobstreet??ishh..isaw jugak nie.uwa... :D

    ReplyDelete
  23. @The Sharkox

    haha..insyaALLAH cukop kot sharkox.hhehe..2 bulan tu kite pulun abes la..hahaa.. :D

    haaa...kite comm eng taw..bukan masscom...hehe.. :D

    ReplyDelete
  24. @Syariniey Amran

    so, kite berjumpe la nanti kan??hehe..selamat belajar ya.. :D

    ReplyDelete
  25. haha!! sikit subjek, blog pun selalu update lah kan.. eyh kuang hajonya operator tu.. tak abes ckp dah potong.. grrr!!!

    ReplyDelete
  26. happy new yerr to bella tersayang... sayang nnti mintk praktikal kat kl nnti ley la slalu jmpe..sbb sem dpn abg nk bt short cos..emm ley slalu antr beby pulang uma..hhiihi beshhnyerr

    ReplyDelete
  27. @Amirrah Zawani

    haaa...tu la..mmg kuang ajo btol..saba je la kan...eeeiiiiii!!!

    ReplyDelete
  28. @faiz sayang ezma

    haha.ni mcm kat sogo dulu jer..thanks sayang.. buat short cos taw..jgn xwat lak.. :P

    ReplyDelete
  29. hyeee jejalan sini :)

    http://pahang-ku.blogspot.com

    ReplyDelete
  30. nak bgtaw cket.gmbr yang last skali tu dari aku yer..haha...

    ReplyDelete
  31. @YB Raz

    oke..akan diterjah! :) thanks for dropping by... :D

    ReplyDelete
  32. waa ambik EIS. final year ke?
    goodluck in ur practical n future undertakings..

    ReplyDelete
  33. @izwan7

    haha..actually subjek tu utk final year...tapi kitorg kene amik sem nie..so, amik je la...hehehe... :D

    ReplyDelete

Berbudi bahasalah dalam berbicara. Budi bahasa bukankah budaya kita?