~you are my bestest buddies~

Don't judge a blog by it's header!

Assalamualaikum and Hello Readers. :)

Pada kebiasaannya, setiap blog pasti ada header mereka tersendiri. Samada kamu buat sendiri atau tempah daripada mereka yang pakar membuat header. Sepanjang 2 tahun aku berblogging, aku hanya mampu pakai 4 keping header yang aku buat sendiri melalui gambar-gambar sahaja.

Aku memang tak pandai la nak buat header blog guna Adobe Photoshop. Seriously aku memang buta Adobe. Tahu sikit-sikit jer. Bila dah tersilap sikit mulalah menggelabah sebab dah terpadam la. Itu la.. Ini laa.. HAHAHA... :))) Jap! Aku sedang memerah kepala otak aku sambil berfikir siapa blogger yang ade membuat tempahan header.

Haaaa... Siapa kenal Wan Hazel, Myra Vea.. Errr... Sapa lagi eh? Aku rasa ramai, tapi entah kenapa dalam kepala otak aku cuma tahu diorang saja. By the way, mereka sangat hebat Adobe Photoshop. Jauh di sudut hati aku berkata aku kagum dengan kebolehan mereka sampai boleh menambah sedikit sebanyak duit poket. Hebat wooo...!!

Tapi kalo si blogger Ezmaliza tu, dia buat sendiri jer. Takde nak guna Adobe photoshop bagai. Edit sikit kasi letak URL then SIAP!! Pada kebiasaannya tema untuk header aku adalah wajib meletak muka sendiri TAPI hanya dari pandangan sisi. Jom terjah header aku yang zaman dolu-dolu.


Ini adalah header aku yang pertama. Gambar ini adalah masa aku dan family ke Langkawi. Kat Langkawi ada satu pelantar sewaktu kita menaiki cable car. :) Sapa gayat tak di galakkan naik. Duduk la kau kat bawah tu diam-diam :)))))))



This one is my second header. See! Still pandangan dari tepi jugak. Motifnya konon-konon biarlah misteri siapa aku ni. Cess! Padehal gambar muka sendiri jer berlambak aku tepek kat entri. Hahahha.. :)))) Gambar ini diambil sewaktu aku ke Genting Highlands dengan Incik FAIZ. Ikan emas yang sehat-sehat tu menjadi background aku. Bangga la kau kan IKAN EMAS sebab masuk dalam blog aku. Ekekekke... :))))



Haa.... Header ini di ambil sewaktu kita semua umat Islam masih menyambut bulan Syawal. Sebab tu ada elemen-elemen pelita ni. Sepanjang aku guna header ini, banyak jugak bloggers yang cakap kelakar sebab buat mulut macam tu. Plus, ada jugak yang cakap, "Sampai bila nak meniup tu? ". Tak kurang jugak ada yang kata, "Bila lah pelita tu nak padam??" HAHAHA... :D Gambar ni diambil di Sunway Pyramid dengan Incik FAIZ.



And last but not least, this is my new header. Finally, ade hasil yang digunakan melalui Adobe Photoshop. Agak susah kalau aku yang buat sendiri. So, Ili tolong aku siapkan header ni. Haaaa... Ini satu-satunya header yang tidak menepati tema header aku selama ni. Sebab header ni menampakkan semua muka aku. Uwaaa... Tapi aku dah berkenan. So, aku pon bedal je la... :))


Walaupun header baru nampak macam ala-ala kartun sikit, tapi tak bermaksud aku ni kebudak-budakan yeee... :D Aku tetap matang dan muda remaja seperti biasa. Hehehehe... :)) Errr... Aku teringin nak tahu siapa lagi yang pandai buat header. Boleh kasi link blog? Boleh aku terjah blog dia secepat mungkin untuk melihat hasil karyanya sebelum ini. Atau kamu ada tahu siapa-siapa yang handal dan pakar membuat header yang cantik da kemas?? Just tell me.


Thank you for reading this. :)



p/s: Alhamdulillah,
contest hari tu aku
berjaya dapat Top 10.

Esok lusa aku update
tentangnya lagi ya.


52 comments:

  1. nice..seyes cantik..hehehe..nnti leh tolong wt kn 1 utk akk..

    ReplyDelete
  2. muehe..aku lagi la..dulu aku rase cam aku terrer gile adobe..tapi dah lame tinggal..aku ajdi tak ingat..tambah2 sekang ni adobe makin maju..ko watkan header tuk aku

    ReplyDelete
  3. Hahahaha.. Oklah tu.. Cantik.. Not badlah.. Aku entah bile nak tuko header ni.. Ngee :)

    Entry Terbaru 1 : Kerja Sampingan Yang Menguntungkan
    Entry Terbaru 2 : Keluhan Rakyat Malaysia Terhadap Stesen Televisyen

    ReplyDelete
  4. pandai kawan ezma buat yg latest header ni.. nurul sendiri berapa kali cuba utk kartun kan gamba pakai adobe tak jadi..

    ReplyDelete
  5. header ni not bad...colourfull..
    mila pown xtau nk guna adobe photoshop..just tau guna yg simple² jewk..tp mencuba e2 adalh lebey baek dri xberbuat ape²

    ReplyDelete
  6. saye ikut belog ezma masa header nombor 2 tu terpacak..hehehe..


    header belog saye, saye buat sendiri je..lebih puas hati..nak design cmne pun ikut suka..lagipun saya suke design2 pakai photoshop nih..malas nak buat bisnes je..^_^

    ReplyDelete
  7. @~nenyoreo~

    ehh...boleh2..nak ke??nak letak kat blog mane ni??? batu blok bilik akak boleh laa...hahahaha... :D

    ReplyDelete
  8. @JIJI YU

    hmmm..kite lgsg xpndai adobe..bute tros..ekekeke... :PPP alaa..jiji..xpndai la nak wat header... :P

    ReplyDelete
  9. @d_tieah

    thank u beb! hahaha....aku xpndai la wat header sebenarnye... :P

    ReplyDelete
  10. @~♥ Mawar ♥~

    hehe..dye mmg pandai gune adobe photoshop..ezma mmg slow la bab2 ceni..hahaa... :D

    ReplyDelete
  11. rasanya, paling suka header yg tiup pelita 2 kot
    lg comey

    Admiral Hafiz Official Website: Admiral'z Legacy

    ReplyDelete
  12. masa first time singgah sni, ezma dah guna header yg ketiga.. tak sempat merasa header 1st n 2nd.. haha!! header baru comelllll :)

    ReplyDelete
  13. lawa kot header baru. cam fairytale gitu! heheeh.

    ReplyDelete
  14. suma lawa2 header blog ezma ^^ like ;)

    ReplyDelete
  15. ezma..tengs selitkn nama wan kat dlm entri...terus terang wan cakap...kesemua header ezma ada ciri2 tertentu sama da ezma perasaan or tak...setiap header law seseorang tu nak wat mesti taw ciri sendri..header yg skang niewan suka...warna warna..macam hidup nie dalam alam khayalan je kan..hehehe..yg plg wan suka header bulan syawal tu..sangat2 suka...superb snap.thumb up

    ReplyDelete
  16. tak silap sandra azwan ada promo pasal header..tak tau valid lagi ke dah expired.. header dia ala-ala futuristik gitu..designer katakan..

    http://bysandraazwan.blogspot.com/

    ReplyDelete
  17. eh, new header die cantikla yunk!! seriously cun! :) hehe..thanks for da link kakak ezma :)

    ReplyDelete
  18. ecah ske yg ke2.. time tu br kenal ezma :D

    ReplyDelete
  19. @Admiral Hafiz

    yeke??pastu nak kene tukar ke header lame??hahaha... :D

    ReplyDelete
  20. @Amirrah Zawani

    thank u mirra...header ke tiga ezma gune agak lame jugak la..hahaha.. :D

    ReplyDelete
  21. @Cik Nathrah

    hahhaa..aah kan..cam ala-ala fairy tale..hahaha..tp ezma secara realitinya bukan la..hahaha.. :D

    ReplyDelete
  22. @Wan_hazel

    ur most welcome la wan hazel..ezma dun mind la..hehe.. no biggie.. :)

    ReplyDelete
  23. @mizzura

    skrg jugak ezma terjah blog dye..hehhee..thank u sooo much kak mizzura..really helpful :)

    ReplyDelete
  24. @myravea

    thank u myra..ezma no biggie la..hehe.. :D your header sume comel2..tapi ezma nak try wat header sendiri.. ;) tapi malu..ekekeke... :P

    ReplyDelete
  25. @Enchaoz

    yeke cik ecah??thank u dear..ezma pon ade suke satu header cik ecah b4 ni...tp dulu punye.. :P

    ReplyDelete
  26. waka,saya punya header pun suh orang buat,design sendiri pastu suh orang buat guna adobe,kalau nak guna paint bole saja.haha.tapi xcool la.

    ReplyDelete
  27. lawa lg header ekau drpade the so-called photoshop idol tu

    utk blogger yg berfollower lebih dari 2k, diorang mendapat respons (komen) yang SANGAT SEDIKIT secara relatif berbanding orang lain

    I wonder why....
    sistem i follow u u follow me? andaian je...boleh jadi salah

    blog wan hazel kalau gmba katun tu dia buat sendiri mmg layakla puji hebat potosop. tp layout blog die problem gila. semua brg ketepi, kanan kosong

    myravea ok cuma balance sidebar dengan content dia xbetulkan. main content ok je kalau panjang tp rulenya ialah, sidebar jgn lebih pjg dr main content

    plus, blog berat

    plus, like box dia salah code

    ReplyDelete
  28. chantek..
    daripada saya punye..
    tulisan jek..=.='

    ReplyDelete
  29. ehehhe.. header yg tiup pelite tu mmbuatkan aty ni ske dtg blog kamu dear.. tp yg latest ni pon cntekk.. pndai kamu.. kreatif dear hik3...

    ReplyDelete
  30. saya xdek header..
    jd jgn judge saya:)

    ReplyDelete
  31. hahahahaha aii tau lah aii xde blog...
    tp aii suka ngan coolblog..choclat with pearl...hehehe
    alaaaa..wtkn jelah 1..nk tmpal kt dinding tepi katil nie..hahaha leh lah ari2 aii tngok muka aii sndiri b4 tito...xde blog..blog dinding pn jd lah=))

    ReplyDelete
  32. @lisa

    thank u lisa :) much appreciate it :)

    ReplyDelete
  33. @Saiful Bahari

    hehe..janji kite puas hati kan?xperlu la kite yg puaskan hati org lain, btol x? :)

    ReplyDelete
  34. @ARC™

    wow! komen yg sgt berani dan agak panas.hehe.. :)

    saya memandang mereka hanya kerana kenal dari blog n fb saje. tidak pula saye mengkaji status blog mereka. sebab itu saye katakan bukan header penentu kehebatan sesebuah blog :)

    ape pon, terima kasih ARC atas komen anda :) boleh jadi pedoman :)

    ReplyDelete
  35. @APi

    yeke??kite tgk oke je blog kamu..tak perlu header cantik2..yg penting, kualiti entry :)

    ReplyDelete
  36. @.nuruashia.

    hehe,,thank u dear..xdela..bukan 100% ezma buat..ade jugak kawan tlg :)

    ReplyDelete
  37. @shark

    hahaha...tapi blog berkualiti xpela... :) oke2, xjudge dah... :P

    ReplyDelete
  38. @~nenyoreo~

    xabes2 dgn coolblog dye..hahaha.. :D btw, nanti i wat kan satu..biar sampai xtdo mlm..wakakka.. :D

    ReplyDelete
  39. nak judge jugak
    sbb header kamu chantek seyh.. blog ceria

    ReplyDelete
  40. @me suya

    thank u dear..ezma hargai itu semua :) alhamdulillah :0

    ReplyDelete
  41. header yg ketiga tuh cantik comel sangat. suka warna hijau yg tenggelam dalam shawl pink awak. cute~ pinjam selendang kak. hehe

    ReplyDelete
  42. @sueRAFE

    hehe..terima kasih dear..header tu lgsg xde elemen2 adobe photoshop ke ape..haha...ezma men tepek je tu..ekekeke... :P

    ReplyDelete
  43. mmg ramai yg pndai wat header sendiri,,,
    downg jugak pndi design sendiri template n apa ntah lagi,,
    mcm Cik Bulat,,,
    salhsowang blogger yg saya mint tok tukar header..

    best...

    header yg baru nie mmg nmpak unit,,
    saya suka kanya,,,
    =)

    ReplyDelete
  44. @Mais

    ouh..cik bulat..dye mmg hebat.. :) btw, ezma xpndai gune adobe sgt..bese2 jer..itu pon masih xde skil...ekekkee... :P

    ReplyDelete
  45. tgk empayarbintangtiga.blogspot.com
    comel la..
    byk sbenanya blog yg offer buat header ni.. google jer, confirm jumpa.hehe

    ReplyDelete
  46. cantik header dia.. nadh suka. ;)

    ReplyDelete
  47. aku rase header aku paling simple kot. haha

    ReplyDelete
  48. @[neverbereplaced]

    tu laa...ezma nak gune tenage org pon bukan sng...gune tenaga sendiri je la...ekekke... :P

    ReplyDelete
  49. @fRaMe LenSeS

    hehe..thank u nadh zher eeeee.... :))))

    ReplyDelete
  50. @Muhsin Aminudin

    simple2 pon oke ape... not bad jerrr... :))

    ReplyDelete

Berbudi bahasalah dalam berbicara. Budi bahasa bukankah budaya kita?