~you are my bestest buddies~

Photoshoot : Senja Nan Kuning di Bukit Kubu. Alahai, Berjubah Lah Pulak Si Ezma Nie.

Assalamualaikum and Hello Readers :)

As usual, Ezmaliza loves photoshoot. But I can't be perfect like others. Just because of I am not a professional talents. But I am trying the best as long as I could. Entri panjang cecah lantai ini juga merupakan salah satu photoshoot yang kami jalankan di negeri kecil Perlis Darul Sunnah.



Photoshoot kali ini di jayakan oleh rakan-rakan photographer aku seperti Eim Jusop, Syed Nazir, Acab Pak Tam Mamu, Ili Azim, dan Eppy Syazwan. Sebenarnya tujuan photoshoot ini di buat adalah kerana salah satu kehendak pihak Online Hijab Boutique. Alhamdulillah, aku berjaya tercalon sebagai TOP 10 dalam contest yang aku join baru-baru ni. So, they need us to send a pieces of photos with wearing jubah. WOW!! Mane aku nak cekau jubah? HAHAHA..



Ouh, masih aku ingat, Angah pernah belikan jubah untuk Emak, tapi Emak kata tak muat so, kene bagi Kakak. Kakak tu aku laaa.. Aku try mix and match kan jubah ni finally muat and padan dengan ukuran badan sendiri. Terima kasih la Emak and Angah. Dengan jubah ini jugak lah aku melaram hari tu.



Di sini, aku nak bagi beberapa tips untuk kawan-kawan kat luar sana yang gilakan photoshoot macam aku ni. Pertama, kalau kamu nak berphotoshoot, cadangan aku biarlah pagi-pagi. It is fresh. Sebab kita fresh baru bangun tidur. Mata pon segar. No more eye bag and your skin in the morning is the best to touch up. Percayalah! Macam photoshoot kali ni, aku baru balik kuliah. Mata agak penat sikit and looks very sleepy. T___T



Next, kalau nak berphotoshoot, you should find out yourself where is the best place that have a beautiful scenery. Pemandangan yang cantik turut mencantikkan sesebuah foto. Faktor pencahayaan yang baik kamu harus titikberatkan. Kalau gelap nanti gambar nampak kelam pulak kan? So, tak kiralah di mana tempatnya. Kamu lebih tahu mana tempat yang cantik atau tidak. Kadang-kadang, rumah usang yang lama di tinggalkan orang pon very nice and classical taw. Hehehehe.. Berani ke?? [tok... cucu tumpang amik gambo boleh?]



Mekap yang berkualiti pon amat penting untuk kamu bergambar. Pilihlah jenama yang elok sikit untuk mekap kamu. Takut nanti jika lama menunggu photographer setting camera, then kamu berpeluh, cair pulak mekapnya. Hahahaha... :D Cakap orang pandai je aku ni. Padehal dalam gambar ni, my face looks very oily sebab berpeluh panas dek mentari petang. Hahaha... :D!!



Pemakaian juga penting. Jangan nanti gambar dah cukup cantik dah. Photographer pon amik gambar 'smart' jerrr... Tetibe, baju model macam errrr..... Kirenya yang tak sesuai la. Biarlah sopan dan menarik. Barulah gambar akan lebih nampak hidup. Aku pernah gak photoshoot dengan baju yang aku kurang gemari. Pernah lah aku review dalam blog ni. Cuba godek-godek sampai bawah, mesti jumpa. Hehehe... :P



Masalah aku kalau menjalani photoshoot mesti tang mulut and mata. Mata aku tak tahan nak ngadap silau matahari. Nanti mata aku akan jadi kecik sekecik-keciknyeee... Kalau tang mulut lak, aku ni jenis cepat tergelak. Nanti mulalah nampak semua gigi dalam mulut ni. Aku paling tak gemar sangat lah bila senyum nampak braces. Kalau boleh aku nak dia duduk diam-diam dalam mulut tu. Jangan bagi braces interframe dalam gambar aku. Ekekeke... :)))



Ape lagi ek? Err.. Kalau kamu punya idea yang bijak, pasti props yang terbaik menjadi pilihan. Ape dia props ni? Props ni adalah benda-benda menarik yang kamu ingin guna sebagai barang tambahan untuk berphotoshoot. Sebagai contoh, kamu boleh gunakan elemen seperti payung klasik, tikar buluh, bunga, basikal tua dan sebagainya sebagai props untuk mencantikkan lagi gambar kamu. Sebab tu aku teringin sangat nak cari payung yang orang selalu letak kat tanah perkuburan orang meninggal tu. Tapi mana nak cari eh? Hurmmm........



Ini baru betul-betul berhijab! Hehehe... :D Macam minah arab tak? Tak..tak..tak!! Aku gadis Bugis. Bangga oke aku anak Bugis! Apa yang aku warisi hari ini adalah dari hasil nenek moyang aku yang dolu-dolu. Ayah pernah cakap, kalau Fuang [panggilan untuk nenek bagi orang Bugis] dah takde, muka Kakak ni lah yang jadi ingatan Ayah kat Fuang nanti. Yeke Ayah? Hehehe.. :P



Err.. Let me tell you how much cost of wearing jubah on that day. From the top to toe, Shawl pashmina biru-hitam ni aku beli dengan harga RM10 sahaja. Tak mampu beli mahal-mahal. Inner biru aku beli dari Kak Erna OhShawl dengan harga RM5. Headband ni aku beli di Sinma Sungei Wang Plaza dengan harga RM9. Sebenarnya aku dah tersilap beli. Tapi dah amik, kene lah bayar. Wakakaka... :)) Jubah pulak tak tahu berapa kosnya. Free of charge! Haaa.. Cincin yang kaler biru ni pon aku beli kat Sungei Wang Plaza dengan harga yang sangat murah dan mampu di miliki semua orang, RM4.90! Lupa pulak nama kedai tu ape. Ekekeke... :P And wedges kesayangan aku ni aku beli di Alor Star Mall dengan harga RM60. My lovely stuff nih! Siryes!!







Okelah, last pose dari aku. Nak banyak lagi, nanti aku upload kat Facebook ye. Pose ni macam menadah tangan, sesuai pulak dengan ayat yang aku nak cakap ni, Alhamdulillah aku mampu menghabiskan ayat entri ni dengan penuh kesabaran. Internet tersangat lah selowww membuatkan aku rasa macam nak baling-baling je laptop ni. Aku bersyukur dengan apa yang ALLAH kurniakan pada aku. Bukan semuanya aku sempurna. Ada jugak kelemahan aku di sana dan di sini. Sebaik-baiknya kalau kita mampu perelokkan bukankah lebih bagus lagi? Buat kawan-kawan yang sudah LIKE contest aku di OHB, aku takkan putus-putus mengucapkan jutaan Terima Kasih. Aku amat menghargainya tersangat-sangat. Jika ada rezeki aku, insyaALLAH ada la nanti tu. Doa kalian amat aku perlukan.

Thank you soooo much for reading this longggg longggg and longgggg entry. :)




91 comments:

  1. tempat populat kat kuala perlis.. kalau jumpa nk sign boleh?? hehe

    ReplyDelete
  2. nice...comel..dh de gaya2 nie...
    xlama lg,akk de lah kawan yg jd artis..nie lah minta sign=)

    ReplyDelete
  3. mueueue payong tu apekate ambik je kat tanah perkuburan..pinjam jap..maunye entiti asing dok tumpang photoshot ko

    ReplyDelete
  4. comel2..hehe ^^ cantik jugak kalo sesekali pakai jubah,kan kan.plus skrg jubah pon banyak design dan lebih menarik.hehe ^^

    ReplyDelete
  5. cantiknya dia..gmbr pon cntik :)

    ReplyDelete
  6. aww! cantik cantik suke sukeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  7. comelnya kawan aku ni

    jeles tahu? :P

    btw, cantik kot jubah tu.

    ReplyDelete
  8. sis sgt comel..suka tgk gmbr sis..=))

    ReplyDelete
  9. YASHICA!!!!

    Rare giler camera tu...susah nak cari skag ni

    ReplyDelete
  10. aisey...
    tangkap cintan skali lg bila tgk dia posing:)

    ReplyDelete
  11. Ezma.. lawanye gmbar2 ni semua tau.. terserlah keayuan sejati tuh,,, hihihi..

    btw.. camne nk pkai tdung cam ezma ni?? lawa sgat... naa xpndai.. ^_-

    ReplyDelete
  12. semua gambar cantik2..sebab model die pun cantik..^_^

    ReplyDelete
  13. kamu chantek..
    chantek mmg chantek..heeeeeeee

    ReplyDelete
  14. ezma mekap nice..buat sendiri ker? anw, tetiba terminat plak nak pakai headbband yang cenggini...agak2 terpakai nanti ezma faham2 je lah eh tiru sapa...good luck eh contest..

    ReplyDelete
  15. chewahh ayu gitu. jelez x pandai make up. =((

    ReplyDelete
  16. @Izamir Ridzwan

    hahhaha..amboi IR..kan main lg eh...kalo salu dtg perlis, awat xhabaq kat chek?? haha.. :D

    ReplyDelete
  17. @~nenyoreo~

    haha..ni sorg lg..pandai je dye eh...nak sign bagai la...sekeh kang..malam nie tdo luar...hahahaa.. :D

    ReplyDelete
  18. @JIJI YU

    haha..jiji! ade gak kite terpikir nak wat cmtu taw..tapi takot gak..kang tak tdo mlm sbb entiti ikot tdo sebelah katil...uiiii...seram.. :P

    ReplyDelete
  19. @~::KUYA HARIS::~

    heee...btol jugak kan kuya..sbb skrg ni jubah pon dah moden..bukan style yg labuh2 and beso2 kan? :))

    thank u kuya :)

    ReplyDelete
  20. @fittiariri

    terima kasih dear..alhamdulillah... :) tapi ezma ni biasa2 je taw... :)

    ReplyDelete
  21. @haziQah

    terima kasih dear..alhamdulillah...gambar hanye menghidupkan watak saje dear..ezma biasa2 saje :)

    ReplyDelete
  22. @IftiMonstaa

    hehehe..amboi suke dye yee... :)) terima kasih ye..syukur, ezma insan biasa je...

    ReplyDelete
  23. @ery farieha

    alaaa...ape ko nak jeles eryyy??aku agi jeles kat ko...mate dah la bulat...cantik lak tu...aku manedeeee...uwaaaa... :((

    ReplyDelete
  24. @princess chibi

    alololorrr....dye lg comel la...hehe.. :) thank u dear..syukur...ezma ni insan biasa saje :)

    ReplyDelete
  25. @sYafIk-wAy

    hahaha...saje nak bjinak2..boleh kan??nampak oke x capik? :PP

    ReplyDelete
  26. @The Sharkox

    wahh..sharkox tau camera model lame tu..hebat kan??hehehe...tapi tau tipikal punye style gmba budak2 dslr malaysia....hahahaha... :D

    ReplyDelete
  27. @shark

    hahaha..amboi..sampai cmtu skali??dah pakai jubah pon boleh ade rase itu mcm haa?? :D

    ReplyDelete
  28. @Aisy Naa

    hye naa..hehe..err..cube naa cari kat you tube then search how to wearing hijab..ezma mmg kurg gemar nak letak tutorial mcm mane ezma pakai tudung..sbb dah salu sgt org buat..try search k..kalo xdpt, nt bgtau ezma :)

    ReplyDelete
  29. @shahjiehan

    terima kasih ya..saye insan biasa jer..syukur alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  30. @MIRA :)

    terima kasih mira...alhamdulillah...ezma ni cume manusia biasa saje dear :)

    ReplyDelete
  31. Asal gambar yang ketiga tu wajah kau cam takut ek? Tak lawalah.. Huhuhuhu.. Tapi, tetap cantikkkkkkk..


    Entry Terbaru 1 : Sudah Tertulis Dalam Al-Quran Tentang Musibah Di Jepun
    Entry Terbaru 2 : Malaysia Selamat Dan Jangan Percaya SMS Kesan Radiasi

    ReplyDelete
  32. @Saiful Bahari

    thank u saiful bahari...sgt di hargai..thumbs up to the photographer too :)

    ReplyDelete
  33. @♥CIK SHA♥

    alahai...puji lebih sgt cik sha kite nie...btw, thanks u soo much sis..ezma biasa sgt2 je cik sha...hehe. :)

    ReplyDelete
  34. @me suya

    alhamdulillah...terima kasih me suya...jgn terlalu memuji..takot riak kemudian hari...hehe..anyway, thanks so much dear...ezma ni manusia biasa je dear.. :)

    ReplyDelete
  35. @mizzura

    hehe..eh, ape lak tak boleh kak mizzura..ezma bukan trendsetter yg pertama memulakan pemakaian headband ni..ezma lg seronok dapat tgk perempuan2 cantik pakai headband ni..sgt cantik and comel kan? :)

    btw, ezma cume mekap base jer..eye shadow kawan ezma yg mekap kan.. :P

    ReplyDelete
  36. @Daniela

    terima kasih dear..ezma ni insan biasa jer dear.. :)

    ReplyDelete
  37. @EmanTheHalia

    hahhaha..eman!!eman!! ape yg kelakar sgt jeles sbb xpndai mekap...nanti kite wat kelas mekap2 nak???hahaha... :D

    ReplyDelete
  38. mmg stailo la..bleh mng cmni neh..thumbs up!!

    ReplyDelete
  39. Panas oh perlis. Leh cair mekap..hehe.

    ReplyDelete
  40. ezma.. tahniah taw.. hope u dpat menang contest tu nanti.. gambar2 semua cantik2 belaka :)

    ReplyDelete
  41. suke gamba yg last tu.. cantik gile mate ezma.. boolat.. hehe

    ReplyDelete
  42. cantiklah...
    teringin nak photoshoot jugak :'(

    ReplyDelete
  43. @Nobita Sensei

    haha..tp skrg ni perlis xde la panas sgt mcm dulu...dah hujan je manjang..ekeke.. :D alhamdulillah... :)

    ReplyDelete
  44. @Amirrah Zawani

    mirra!! thanks syg! ezma kene raih vote lg niee....uwaaa...mirra tlg eh... :)

    ReplyDelete
  45. @Enchaoz

    hahaha...terima kasih cik ecah..ezma pakai lens biasa jer tu...tu yg nmpk bulat sikit jerr...ekekee.. :D

    ReplyDelete
  46. @sueRAFE

    hehe..bole jer dear...nanti kite shoot same2 nak??meh dtg sini meh... :)

    ReplyDelete
  47. @d_tieah

    hahaha..ade2 jer ko ni kan...anyway, thanks beb...sgt2 di hargai... :)

    ReplyDelete
  48. waaahh~ cantikk !! teringin nk fotosut cm ezma !

    ritu dpt fotosut pon ngn membe kat pantai.. tu pon mlm sbb kls wat bbq.. tp xdpt2 lg gmbarnye.. hu --'

    ReplyDelete
  49. knp sy x yakin amek gambo dekat2... help me

    ReplyDelete
  50. cantiknya,,
    jeles laaa pulak bila tngok dia nie,,,
    cantik n ayu,
    suka2...

    =)

    ReplyDelete
  51. grrrr...!!!

    cantiknya ciptaan ALLAH ni..=)

    ReplyDelete
  52. @tomato

    alaa...mcm segan jer nak shoot dgn tomato..ehehhee..tp bole jer dear..kalo dtg sini, bgtau ezma taw :)

    ReplyDelete
  53. @Nurulbadiah Lai

    OMG, apebila sis murul badiah dtg komen.....hehe...thanks sista :)

    ReplyDelete
  54. @Princess Hippiey

    nope..dun worry dear..tiada yg menakotkan amik pics dekat2..be confident oke?? :)

    ReplyDelete
  55. @Mais

    alahai..jgn cmtu dear..ezma ni biasa jer sebenarnye... :) anyway, thank u yaa..syukur alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  56. @Ujang9897

    haha..subhannallah...syukurrr alhamdulillah :))

    ReplyDelete
  57. @Scha Aryana

    hehe..thank u adik.. :) thumbs up to the photographer :)

    ReplyDelete
  58. c a n t e k :)



    * suka warna biru sgt sgt

    ReplyDelete
  59. terbaik dear :) LIKEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE... <3

    ReplyDelete
  60. sayang, cantek! meaw folloe ur blog okay :)

    ReplyDelete
  61. nice photoshoot.....jalan2 n singgah sini....saya follow...^_^

    ReplyDelete
  62. first time tgk ezma kt gathering hari tu fuh mmg ternyata mmg comel+cantik taw hehe nice photoshot n pose :) terbaik ah ^_^

    ReplyDelete
  63. @✿....rossa alina....✿

    hehe...thank u yaaa..ezma susa jugak nak posing sebenarnye...tapi belasah je la kan...ekekeke... :P

    ReplyDelete
  64. @ika-kuchee

    ehhhh...kite same....ezma suke kaler biru jugakkkk....sepppp sikit...kite sameee...!! :)))))

    ReplyDelete
  65. @nuruashia


    yunkkkk!! thank u dear...hehe..ezma insan biasa jerr....hehehe... :P

    ReplyDelete
  66. @meaw

    onieee.....hehehhee....ezma sebenarnye nak follow sume blog yg gi gathering aritu...tp unimap ni block follower laaaaa... :(

    ReplyDelete
  67. @mr E oSk gurL

    thank u yaaaa...syukur alhamdulillah.... hehe..nt kite terjah blog dye pulak... :)

    ReplyDelete
  68. @efa

    alahai efa oiii... ezma ni biasa je sebenarnyeee...bukan artis pon....semua Tuhan yg beri....tapi efa comel jugak.... :)

    ReplyDelete
  69. @bulat

    tatiaaa....thank u cygggg!! hehe...tatia lg comeyyyy....muke bulat jerrr....ekekeke... :P

    ReplyDelete
  70. canteknyeeeeee,..i loike!!,..folo u,..

    ReplyDelete
  71. @**::CIKNUURUL::**

    thank u dear...alhamdulillah...ezma ni biasa jer sebenarnye... :)

    ReplyDelete
  72. ayunye kamu ni ..qaseh fes time dtg blog ezma hehe

    ReplyDelete
  73. @Qaseh dalia adelia

    terima kasih awak..kite bese je sebenarnye...thank u the photographer yg buat pics nie sume nampak cantik :P

    ReplyDelete
  74. unimap jgk ke..? ahha.. bukit kubu ni belakang tmn semarak je. dekat sgt! hee

    ReplyDelete

Berbudi bahasalah dalam berbicara. Budi bahasa bukankah budaya kita?